Yan’an: van rood naar groen imago

De rode hoofdstad van China’s revolutie Yan’an begon deze eeuw met de politiek om landbouwgrond terug om te vormen tot beboste grond. Boeren combineren de fruitteelt met kweken van zeugen waarvan de mest naar hun appelbomen gaat en deze afval wordt dan weer gebruikt in methaanstoven. Ondertussen zijn de geel-bruine gronden te Yanan reeds half groen geworden en is de fruitteelt niet meer te stuiten.
Iedereen die het abc van de Chinese revolutie kent, weet dat te Yan’an de lange mars ten einde liep. In deze kleine stad van toen amper 30.000 personen waren 100.000 troepen gestationneerd en deze moesten gevoed worden niettegenstaande een blokkade van zowel Nationalisten als Japanners. De oplossing werd gevonden in het omvormen van de bosgrond tot landbouwgrond. Honger werd vermeden, maar de bosgrond werd gedecimeerd en in de zestiger jaren werd zelfs geteelt op de toppen van de bergen. 77 % van Yan’ans grondgebied leek een bruine schil die afpelde na hevige regelval en waarvan de greppels vol slijk waren.

Terug groen ipv geel-bruin


Ondertussen is veel veranderd sedert begin deze eeuw de politiek startte om landbouwgrond om te vormen tot bosgrond. De stad was de eerste om deze door te voeren en sedert 1999 werden meer dan 600.000 ha teruggegeven aan de natuur. Het typisch gele Loessplateau dat de helft van de oppervlakte uitmaakt, werd op tien jaren terug groen. De jaarlijkse regenval groeide met 20 % aan. Het slib verminderde met de helft en er zijn nauwelijks nog zandstormen. In de praktijk gaat het zo dat de schaduwrijke zijde van de heuvels beplant worden met bomen voor de houtsector en de zonnige kant met fruit-of toch economisch renderende bomen. Dit varieert van appels over esdoorn, dadels, kastanjes en walnoten. Momenteel leveren de 200.000 ha appelboomgaarden meer dan 2 miljoen ton appels op. 80 % van de boeren hebben 2 soorten dergelijk inkomen. Momenteel verdienen ze zelfs het meest de de provincie (Shaanxi). Sommige boeren verdienen vele malen wat stadsambtenaren verdienen.
Fruit
De 48-jarige Wang Yufu uit het dorp Houkongjiagou verdient 200.000 yuan met zijn appel boomgaard, viermaal zo veel als een ambtenaar. Vroeger leefde hij van het kweken van graan en geiten. In 1986 mobiliseerde het bestuur de boeren om hun percelen om te vormen voor de fruitteelt. Oorspronkelijk was er veel weerstand maar iedeeen wou hetwel eens te proberen op 10 à 20 are. Het stadsbestuur zond landbouwtechnici om te helpen. Na vijf jaren begonnen de bomen fruit te dragen. Een boom kan 100 yuan appels voortbrengen, duidelijk meer dan de traditionele manier van boeren. In 1994 gaven alle boeren het kweken van granen op ten voordele van het fruit. In zijn dorp hebben 10 van de 13 gezinnen een auto. De Appels in Luochanboomgaardoverschakeling kwam ook de tewerkstelling ten goede want om één ha te onderhouden zijn tien helpers nodig.
In het kanton Luochan heeft de Japanse corporatie Itochu geïnvesteerd in de boomgaarden, wat de toegevoegde waarde de hoogte deed ingaan. Dezelfde Japanners die tijdens de oorlog Yan’an tien maal bombardeerden. Op de weg naar Luochan is overigens een groot genouw in opbouw in de vorm van een appel: “Het World apple trading centre”. In het kanton Liulin met zijn meer dan 3000 ha fruitbomen probeert burgemeester Cao Yaxiong gedaan te krijgen dat zijn appelboomgaarden het biologisch certificaat krijgen, waardoordeze appels meer waard worden.
Groene energie
De fruitbomen zijn één kant van de medaille; het kweken van zeugen is de andere kant van een ecologisch recycleerpatroon. De uitwerpselen van de varkens worden ook gebruikt als brandstof en dit reduceert het gebruik van brandhout. Deze varkens garanderen overigens de boeren een inkomen in geval een natuurramp de oogst zou teniet doen. Vorig jaar had de stad Yan’an 439 miljoen geïnvesteerd in de bouw van 125.000 methaantanks die schone energie leveren aan 35 % van de rurale bevolking. Zo bespaart een boerengezin 2 ton steenkool door het gebruik van biogas. Het kanton Wuqi heeft met zijn 133.000 ha seabuckthorn-bomen geen gebrek om energie te winnen uit biomassa Dit is ook het geval met het kanton Huanglong dat met zijn bijna 200.000 ha woud een biomassa-stock heeft van 180.000 ton. Wanneer de tijd rijp is zijn zowel Wuqi als Huanglong van plan samen te werken met Wuhan Kaidi Electric Power om vloeibare en vaste biobrandstoffen te ontwikkelen. Het kanton Ansai tenslotte heeft een jaarlijkse periode van 2.379 uren zonnenschijn. Het kanton betoelaagt het 60 mW opwekkend zonnestation van Jiangsu Green Power Photovoltaic. Jaarlijks wordt 300 miljoen kwh voortgebracht. Wuqi en Huanglong zijn overigens ook van plan met zonne-energie te gaan werken en dit te beginnen met zonnepanelen op de daken. Yan’an is het levend bewijs dat rood en groen niet afgescheiden hoeven te zijn, maar integendeel best kunnen samengaan
Bron: China Today
Zie ook CNTV over het toenmalige Yanan aflevering 1 , aflevering 2 (telkens 29 min, franstalig)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *