Zuidoost-Aziatisch Brunei en Filipijnen naar nauwere samenwerking met China

Xi Jinping brengt na de APEC-top in Papoea-Nieuw-Guinea een staatsbezoek aan twee eilandstaten in de Zuid-Chinese Zee: Zuidoost-Aziatisch Brunei en de Filipijnen.

Op zondag en maandag was de Chinese president in Brunei. Brunei ligt op het enorme eiland Kalimantan (Borneo).

Partners

Dat is verder grondgebied van Maleisië en (vooral) van Indonesië. Brunei is iets groter dan Gelderland (Nederland) of Antwerpen en Limburg samen (B). Het telt 450.000 inwoners, overwegend islamieten. De socialistische gigant en het kleine sultanaat geven een upgrade aan hun betrekkingen. Die krijgen het niveau van een ‘strategisch coöperatief partnerschap’.

Hartelijke ontvangst voor Xi

Xi was zeer blij met de warme ontvangst die het staatshoofd hem bereidde. Ook de bevolking verwelkomde hem hartelijk. Brunei houdt stevig vast aan het Eén-Chinabeleid. Het sultanaat neemt deel aan het Belt and Road Initiative. Daarom zal het zijn Wawasan 2035, een strategie voor economische diversificatie, op het BRI laten aansluiten. De samenwerking zal vorm krijgen op de terreinen van onder andere infrastructuur, landbouw, visserij en energie. De twee landen zullen ervaringen delen in de digitale economie, e-commerce en andere nieuwe sectoren.

Vrienden in de regio

China en Brunei zullen contacten tussen hun bevolking bevorderen. Ze zullen elkaar raadplegen en bijstaan bij initiatieven van geopolitieke instellingen zoals de ASEAN en de APEC. Ook bij de internationale campagne tegen het terrorisme en grensoverschrijdende misdaad zullen ze elkaar weten te vinden. China zal steun geven aan het economische samenwerkingsverband van vier Zuidoost-Aziatische staten, het BIMP-EAGA. Dat letterwoord staat voor Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Philipines East ASEAN Growth Area.

Oplossingen voor de Zuid-Chinese Zee

Brunei is een van de staten die eilanden in de Zuid-Chinese Zee opeisen. Met China is het sultanaat het echter eens dat de meningsverschillen daarover via vriendschappelijke onderhandelingen moeten worden aangepakt. Ze willen samen zorgen voor stabiliteit en veiligheid in het gebied. Ze ijveren allebei voor een Code of Conduct (COC) van en voor de landen rond de zee zelf.

Xi in Manilla

Op dinsdag en woensdag is Xi Jinping in de Filipijnen. Dat land is een republiek en een archipel van 7641 eilanden. Het is ruim 7 maal zo groot als Nederland en 9 maal België. De Filipijnen hebben naar schatting 101 miljoen inwoners. De twee landen hebben op de eerste dag van het bezoek al 29 contracten of memoranda afgesloten. Ze zullen samen gas en olie winnen in de Zuid-Chinese Zee. Verder zijn zeer belangrijk: de akkoorden over het Belt and Road Initiative en over een damproject, de Kaliwa Dam en de deviezenhandel tussen de Chinese renminbi en de Filipijnse peso.

Historisch

Manila en Beijing lijken het erover eens om hun geschillen rond de Zuid-Chinese Zee niet langer op de spits te drijven. Waarschijnlijk komt er een modus vivendi via stille diplomatie. In de beide landen zeggen waarnemers dat dit bezoek van de Chinese president van historische betekenis is. Waarschijnlijk terecht.

Bronnen: Xinhua, news.abs-cbn.com, (Filipijnse nieuwssite), Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *