Urumqi Diwopu Airport in Xinjiang breidt uit

Het voornaamste planbureau van China heeft de uitbreiding goedgekeurd van Urumqi Diwopu Airport in Xinjiang. De investering is belangrijk voor de ontwikkelingen in de Chinese regio en zijn buurlanden.

In Diwopu, een buitenwijk van Urumqi, hoofdstad van Xinjiang, ligt een van de zes grootste vliegvelden in China: Urumqi Diwopu Airport

Miljardeninvestering Oeigoerenregio

Zoals bekend zijn er recentelijk heel wat sensationele en tegenstrijdige berichten verspreid over deze autonome regio waar veel Oeigoeren wonen. Ook de aankondiging dat in het vliegveld van Diwopu miljarden yuan zullen worden geïnvesteerd zal zorgen voor commotie. In dit specifieke geval zal zekerheid over de feiten echter vrij groot zijn.

Grote plannen

De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen (National Development and Reform Commission, NDRC), China’s topplanner, heeft de cijfers vrijgegeven. Met een injectie van 42,1 miljard yuan (5,3 miljard euro) moet Urumqi Diwopu International Airport erin slagen zo sterk uit te breiden dat het aan de groeiende vraag naar luchttransport kan voldoen. Daartoe worden dan ook een nieuwe terminal van 500.000 vierkante meter en twee bijkomende startbanen gebouwd. Het streefdoel is de verwerking van 63 miljoen passagiers en 750.000 ton vracht tegen 2030. Urumqi Diwopu zorgt voor een luchtverbinding met Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Connectiviteit binnen- en buitenland

Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, en de regio zelf, spelen een centrale rol in het Belt and Road Initiative (BRI). Xinjiang krijgt ook veel geld en programma’s voor armoedebestrijding. Beijing wil van de noordwestelijke regio een integraal deel van de Volksrepubliek maken. Het ideaal is om een vredelievende en vriendschappelijke samenleving te bevorderen tussen de naar schatting 23 miljoen burgers en 13 bevolkingsgroepen daar. De drie grootste groepen zijn de Oeigoeren (45%), de Han-Chinezen en de Kazachen. Ook de relatie met de buurlanden (Centraal-Azië, Rusland, Mongolië, Afghanistan, Pakistan) is van levensbelang voor het BRI en voor de regionale veiligheid. Menselijke contacten, handel, transport leveren daar een bijdrage aan. Xinjiang werd in 2017 bezocht door meer dan 100 miljoen toeristen, een derde meer dan in 2016.

Investeringen in vaste activa

De financiële ondersteuning van Diwopu Airport in Xinjiang is een van de negen projecten die de NDRC in oktober heeft goedgekeurd. Het gaat om investeringen in vaste activa, vooral in transport en energie, voor een totaal van 91,8 miljard yuan (11,5 miljard euro). Deze investeringenpost is in de eerste tien maanden van het jaar tot 5,7 % uitgegroeid. Dat meldt in elk geval het Chinese Bureau voor de Statistiek.

Bronnen: Xinhua, Reuters, Wikipedia

videootje:transfer op Urumqi Diwopu bij min 13 C°

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *