FTZ Hainan, grootste vrijhandelszone, toonbeeld van de huidige ontwikkelingsfase in China

Hainan, in de Zuid-Chinese Zee, is het grootste eiland van een Chinese provincie met dezelfde naam. Daar richt China ook de grootste vrijhandelszone (FTZ) van het land in.

Tot de provincie Hainan behoren alle eilandjes die de Volksrepubliek China in de Zuid-Chinese Zee claimt.

Van SEZ tot FTZ

In 1988 kwam Hainan administratief los van Guangdong. Het werd een afzonderlijke politieke entiteit en een Speciale Economische Zone (SEZ). Er komt nu een upgrade van die status tot die van Vrijhandelszone (Free Trade Zone, FTZ). In april werd dat aangekondigd door Xi Jinping en in oktober bekrachtigde de regering het plan officieel.

1+ 11

Vergeleken met een SEZ is het doel van een FTZ duidelijker om ‘wederzijds voordeel’ te realiseren. ‘Met zijn FTZ’s wil China op een hoger niveau samenwerken en concurreren in de wereldeconomie’, zoals prof. Luo Qinghe van de Shenzhen University in een paper schreef. Vijf jaar geleden mocht Shanghai de spits afbijten met een pilot FTZ. Sindsdien zijn er, over het land verspreid, 11 FTZ’s bijgekomen.

Specialisering

Dit is het resultaat van een zorgvuldige planning. Elke FTZ heeft namelijk zijn eigen functie, afhankelijk van zijn geografische ligging. Shanghai voor financiën, Zhejiang voor energie of Shaanxi voor moderne landbouwtechnologie enz. Niet langer is de oostkust het bevoorrechte gebied voor dit soort experimenten. In het binnenland ondersteunen de FTZ’s in vijf regio’s, allemaal transportcentra, het Belt and Road Initiative. Zo is de pilot FTZ van Chongqing een knooppunt van internationale logistiek.

Nieuwe ontwikkelingen

Met het FTZ-programma maken we een voortgezette doordachte openstelling van China mee. We zien verder hoe China een andere oriëntatie aanneemt: van meer groei naar hogere kwaliteit. Dat laatste is dan ook het terrein waarop de regio’s en provincies tegenwoordig met elkaar wedijveren. De maatregelen uitgetest in de pilot FTZ’s die hun waarde hebben bewezen krijgen steun en vinden een toepassing door het hele land. Dat is tot nog toe het geval geweest met 123 succesvolle regelingen en voorzieningen.

De grootste

Volgens de planners moet de recentste FTZ, op het grootste eiland van de provincie Hainan, ook de grootste Vrijhandelszone worden. Met zijn 35.400 km² zal de FTZ Hainan veel groter zijn dan de andere FTZ’s, die tot 120 km² begrensd zijn. De zone moet klaar zijn tegen 2020. Er zijn intussen 159 contracten getekend met internationale marktleiders.

Vrijhandel op zijn Chinees

Hainan wordt een haven voor de ‘vrijhandel met Chinese kenmerken’ waar buitenlands kapitaal gemakkelijke toegang zal krijgen. Speerpuntactiviteiten zullen zijn: een moderne dienstenindustrie, hoogwaardig toerisme (Hainan Airlines, HNA) en internationale scheepvaart. Daartoe zal de overheid in het gebied douanerechten verlagen en restricties op buitenlandse investeringen verminderen.

Xinhua, China Daily, Caixin, Straitstimes.com (Singapore), Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *