Olympische zon en schaduw UPD

Ye Shiwen


De Chinese zwemmers hebben gezorgd voor prachtige prestaties op de Olympische Spelen. Twee badmintonspeelsters hadden door wedstrijdvervalsing China in verlegenheid gebracht. Hun mannelijke collega’s maakten het weer goed.
Bij het afsluiten van de zwemcompetitie van de Olympische Spelen had China in totaal 10 medailles behaald. Het moest enkel de VS laten voorgaan in de rangschikking van gescoorde medailles bij het zwemmen. Twintig jaar geleden in Barcelona viel de Volksrepubliek voor het eerst op in deze olympische discipline. Daarna kwam er een periode van stilstand en achteruitgang, wat te maken had met een dopingschandaal. In 2012 zien we een indrukwekkende comeback van het Chinese zwemmen.  De teamleider schrijft het succes toe aan het systeem van staatsscholen voor de opleiding van sportkampioenen, een goede begeleiding bij trainingen en competities en een toegenomen zelfvertrouwen bij de zwemmers. Het Chinese publiek is ook enthousiast over de overwinningen in badminton, gewichtheffen, turnen en duiken. In het badminton hebben de mannen met 5 gouden medailles op 5 (enkel- en dubbelspel) de misstap van hun vrouwelijke landgenoten meer dan goedgemaakt. De competitie voor het meeste gouden medailles is een nek aan nek-affaire tussen de VS en China, waarbij het ene land de ene dag en het andere de volgende weer op nummer 1 staat.
Ye Shiwen is 16 jaar en een geweldige zwemkampioene. Ze heeft twee olympische gouden medailles gewonnen en een wereldrecord gevestigd. Ye is afkomstig van Lin’an, een stadsarrondissement van Hangzhou, de hoofdstad van de kustprovincie Zhejiang. Op haar vijfde begonnen met trainen voor competitiezwemmen, werd ze ontdekt en aangenomen in de Chen Jinglun sportschool, die nog andere zwemkampioenen heeft voortgebracht zoals Sun Yang, de eerste Chinese man die een olympische gouden medaille won bij het zwemmen. Volgens haar vader en haar begeleiders traint ze echt uit liefde voor de sport zo keihard. Haar ouders benadrukken dat ze hun dochter gewoon gelukkig willen zien. Toen ze bij de 400 meter wisselslag vrouwen de laatste 50 meter sneller aflegde dan haar mannelijke collega, werd ze door de coach van de Amerikaanse zwemmers van dopinggebruik beschuldigd. De verdachtmaking werd overgenomen in bepaalde media en zelfs door andere sportmensen. De dopingcontrole heeft haar en andere Chinese sportlui echter vrijgepleit. Steeds meer collega’s namen het voor Ye op en in China zelf heeft ze veel steun van de media en het publiek gekregen, via internet bijvoorbeeld. Ye Shiwen heeft zichzelf ook op een persconferentie verdedigd. Daarbij bekritiseerde ze bepaalde buitenlandse media die het vooral op China leken gemunt te hebben. In het schandaal rond de badmintonspeelsters (zie onder) ‘vergaten’ deze bijvoorbeeld te vermelden dat er nog meer teams uit andere landen waren gestraft.
Wang Xiaoli en Yu Yang, een Chinees badmintonduo, regerend wereldkampioen in de sport, werd uit de Olympische Spelen verwijderd vanwege wedstrijdvervalsing. Twee andere topduo’s uit Zuid-Korea en een uit Indonesië kregen dezelfde straf. Zij waren allemaal geplaatst voor de volgende ronde en probeerden opzettelijk hun partij te verliezen om later een gemakkelijke tegenstander te treffen. Diegenen die een verklaring zoeken voor de opstelling van deze topsporters leggen het verband met het pas ingevoerde mini-competitiesysteem. Tot nog toe werkte de internationale badmintoncompetitie met een knock-outsysteem zoals in het tennis. Toch zijn er weinig stemmen die het opnemen voor de gestrafte speelsters. De Chinese olympische vertegenwoordiging heeft – in tegenstelling tot de collega’s van Zuid-Korea en Indonesië – de beslissing direct geaccepteerd en samen met de coach van de speelsters excuses aangeboden. Er gaan in China stemmen op om te eisen dat Wang Xiaoli en Yu Yang in het openbaar hun excuses aanbieden. Yu Yang heeft aangekondigd dat ze met badminton stopt.
In China is er een publiek debat over de manier waarop ze met sport, sportscholen, vaderlandsliefde en medailles omgaan. Vooral de Global Times heeft een aantal interessante opiniestukken hierover:
http://www.globaltimes.cn/DesktopModules/DnnForge%20-%20NewsArticles/Print.aspx?tabid=99&tabmoduleid=94&articleId=700289&moduleId=405&PortalID=0
http://www.globaltimes.cn/content/725095.shtml
http://www.globaltimes.cn/content/725305.shtml
De manier waarop in sommige media in het Westen bepaalde journalisten de Olympische Spelen aangrijpen voor het zoveelste rondje ‘Beijing bashing‘ zet Chinese opiniemakers aan het denken.
http://www.globaltimes.cn/content/725251.shtml
Bronnen: Xinhua, BBC, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *