Gu Kailai krijgt doodstraf (upd)

Door redactie op 20 augustus 2012

Maandag heeft Gu Kalai  de doodstraf met uitstel gekregen voor de moord op de Brit Heywood. Dit komt in principe neer op de rest van haar leven doorbrengen achter tralies. Haar helper Zhang Xiaojun kreeg 9 jaar hechtenis.

De eerste zitting van het proces voor moord dat is gevoerd tegen Gu Kailai en haar bediende Zhang Xiaojun werd op één dag afgerond. De beklaagden hebben hun schuld toegegeven.

Xinhua publiceerde eerder een gedetailleerde beschrijving van het onderzoek en de processen tegen Gu Kailai en haar medeplichtige en tegen vier politiemensen uit Chongqing wegens overtredingen bij het onderzoek. In Hefei, hoofdstad van de provincie Anhui (Oost-China), is het proces gehouden tegen de echtgenote van Bo Xilai en tegen haar medeplichtige. De aanklager en de politie herhaalden, wat uitgebreider, de feiten en bewijzen waarnaar al eerder in de media is verwezen. Bogu Kailai (Gu Kailai, vrouw van Bo) bekende schuld: moord op de Britse onderdaan Neil Heywood door vergiftiging. Ze vroeg het gerecht om haar handlanger hierbij een mildere straf dan haarzelf te geven. Bij het proces werd de verdediging waargenomen door advocaten aangeduid door justitie. Ook een Britse advocaat die optrad namens de familie van het slachtoffer was aanwezig en kreeg de gelegenheid om commentaar te leveren. Getuigen werden gehoord en beschrijvingen van bewijsmateriaal voorgelezen. Het publiek bestond uit meer dan 140 personen: verwanten van de beklaagden, Britse diplomaten, Chinese journalisten, vertegenwoordigers van justitie en van de Politieke Raadgevende Conferentie en gewone burgers uit allerlei bevolkingsgroepen. De bovenstaande gegevens werden na afloop aan de buitenlandse pers verstrekt door een woordvoerder van het hof. Hij kondigde ook het openbare proces aan van vier politiemensen, die zouden hebben geknoeid bij het eerste onderzoek, waarvan de foute uitkomst was geweest dat Heywood een natuurlijke dood was gestorven. Die vier zijn: Guo Weiguo, Li Yang, Wang Pengfei en Wang Zhi, voormalige hoge functionarissen van Openbare Veiligheid van Chongqing of van enkele districten in die miljoenenstad. Er is op dit proces tegen Gu Kailai en Zhang Xiaojun geen openlijk verband gelegd met het disciplinaire onderzoek door de inspectie van de CPC dat loopt tegen het voormalige politbureaulid en de politieke leider van Chongqing, Bo Xilai, zoals bekend de echtgenoot van de beklaagde. De buitenlandse pers heeft kritiek op het feit dat ze niet toegelaten werd tot de zitting en dat de Chinese collega’s de zaak niet uitgebreider hebben verslagen. Westerse journalisten vinden ook dat het bewijsmateriaal niet concreet genoeg is en suggereren dat de getuigenverklaringen niet helemaal rechtmatig zouden zijn verkregen.

Het persbureau Xinhua heeft de dag na de eerste zitting en de dag van de uitspraak zelf een vrij uitvoerige beschrijvingen gepubliceerd van het onderzoek en de procesgang. De korte toespraak die Gu Kailai als beklaagde aan het eind hield en wat meer uitleg over het bewijsmateriaal en de kruisverhoren vormen interessante aspecten van deze berichtgeving. De links naar de verslagen van Xinhua zijn http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-08/11/c_131776969.htm en http://news.xinhuanet.com/english/photo/2012-08/20/c_131796368.htm Dit kan een reactie zijn op de commentaren in de buitenlandse pers of het kan een manier zijn om in te gaan op een oproep die een analist van Global Times op 27 juli deed: ‘zorg voor vertrouwen in justitie door zoveel mogelijk openheid van zaken te geven, belangrijk in deze tijd van internet.’ http://www.globaltimes.cn/content/723603.shtml
Nog een mogelijkheid is dat de journalisten van Xinhua gewoon zelf vinden dat ze op deze manier het juiste midden houden tussen de nodige discretie en terughoudendheid rond deze delicate zaak enerzijds en de inderdaad grote behoefte aan vertrouwenwekkende openheid anderzijds.

Binnenkort volgt het proces van Wang Lijun te Chengdu. Hij wordt beschuldigd van verraad (overlopen vaar VS-ambassade), misdrijf waarop de doodstraf staat. Hij zou echter op clementie kunnen rekenen aangezien hij (op een beslissende manier) heeft meegewerkt met het gerecht. Een complicatie is echter dat Wang Lijun kan worden verweten dat hij in eerste instantie ook had overwogen te knoeien bij het onderzoek, maar pas later van mening veranderde. De 4 politiemannen die te Hefei beschuldigd werden dat ze de zaak Heywood in de doofpot hadden willen stoppen, hebben dit intussen bekend. De South China Morning Post meent eveneens te weten dat uit het verhoor van Gu Kailai blijkt dat Wang Lijun van voor de vergiftiging op de hoogte was van de geplande moord en zelfs bijkomende politie voorzag rond het hotel waar de vergiftiging plaats vond. Vervolg dus in het gerechtsgebouw van Chengdu.

Bronnen: Xinhua, The Guardian, South China Morning Post, Global Times, AFP, Reuters

zie dus ook http://news.xinhuanet.com/english/photo/2012-08/20/c_131796368.htm

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Eén reactie op “Gu Kailai krijgt doodstraf (upd)”

  1. boowser

    Iedereen wist er van behalve het hoofd van het gezin en het hoofd van de provincie: Bo Xilai

    #5918

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief