Binnen-Mongolië strijdt tegen corruptie

Acht jaar nadat president Xi Jinping een strenge campagne tegen corruptie lanceerde, is de kwaal nog niet volledig uitgeroeid. Binnen-Mongolië illustreert dit.

Deze week heeft de regering van Binnen-Mongolië een decreet uitgevaardigd om te verbieden dat echtgenoten, kinderen of schoonkinderen van ambtenaren zaken doen in de mijnindustrie. Het verbod geldt tot drie jaar na de pensionering.

Ambtenaren mochten al eerder niet actief zijn in de mijnindustrie. Maar sommigen hebben toch nog smeergeld gekregen om mijncontracten goed te keuren voor bedrijven waarin hun verwanten een pakket aandelen hadden of vergoed werden als zo gezegde directeurs. Er werd al lang aangedrongen om het verbod uit te breiden.

Binnen-Mongolië telt 25 miljoen inwoners. Het produceert een kwart van de steenkool van China, en is ook belangrijk voor andere ertsen, zoals zeldzame aardmetalen.

Corruptie moeilijk uit te roeien

In Binnen-Mongolië zijn dit jaar in de eerste tien maanden meer dan 500 ambtenaren gestraft voor betrokkenheid in 410 gevallen van corruptie in de mijnsector. Bij een nationale inspectie kwam over een periode van acht jaar corruptie aan het licht in mijnprojecten in 13 van de 31 prefecturen. In veel gevallen liep de corruptie via familieleden. De provinciale controlecommissie heeft aangekondigd dat ze alle mijncontracten sinds 2000 tegen het licht zal houden en tegen alle gevallen van misbruik zal optreden.

De nieuwe regels zullen corruptie moeilijker maken. Doch het kernprobleem ligt bij de concentratie van macht bij enkele ambtenaren die over de concessies kunnen beslissen. De verleiding om daar persoonlijk van te profiteren is groot. Op die manier ontstaan ook belangengroepen die samen werken om efficiënte controles te saboteren. China Daily ziet alleen een oplossing door structurele veranderingen die machtsconcentratie tegen gaan.

Nadat president Xi Jinping in 2012 aan het hoofd van de Communistische Partij gekomen was lanceerde hij een doortastende campagne tegen de corruptie, die de legitimiteit van de Partij ernstig aantastte. Het ging in eerste instantie om het opsporen en bestraffen van corruptie, en in tweede instantie over het opstellen van gedragsregels en het oprichten van instellingen die een permanente efficiënte controle kunnen waar maken. Het geval van Binnen-Mongolië toont dat het werk voor de tweede fase nog ver van af is.

In 2010 stond China op 180 landen met 35 punten op honderd nummer 78 op 180 landen op de corruptieindex van Transparancy International. In 2019 haalde het 41 punten maar viel terug tot de 80ste plaats. De index meet niet het aantal corruptiegevallen, maar enkel de perceptie van corruptie.

Bronnen: China Daily, Transparancy international

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Binnen-Mongolië strijdt tegen corruptie

  1. ”Deze week heeft de regering van Binnen-Mongolië een decreet uitgevaardigd om te verbieden dat echtgenoten, kinderen of schoonkinderen van ambtenaren zaken doen in de mijnindustrie. Het verbod geldt tot drie jaar na de pensionering.” Is dat anti corruptie of anti nepotisme dan. Want in vele vakken komen je 3 generatie mensen die deze vakken uitoefen. Het is niet dat ze zomaar family de baan geven, maar meer een kind van erg vroege leeftijd voorbereiden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *