Presidenten Xi en Macron eens over toekomstige relaties

Woensdag hebben de Chinese en de Franse presidenten elkaar telefonisch gesproken en eensgezindheid bereikt over de toekomstige betrekkingen tussen de twee landen. Ze maakten verbintenissen op een zevental verschillende vlakken.

Het telefoongesprek tussen beide presidenten begon met de vaststelling dat de toenemende instabiliteit en onzekerheid in de huidige wereld de grote landen voor meer verantwoordelijkheid stelt. Xi vond dat ‘onafhankelijkheid, wederzijds begrip, vooruitziendheid, wederzijds voordeel en win-win resultaten het oorspronkelijk streven was bij het aanknopen van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Hij stelde vast dat de twee landen het eens zijn om het multilateralisme hoog te houden en het internationaal systeem te bewaren met de Verenigde Naties als de kern. Hij hoopte dat de wederzijdse uitwisselingen versterkt worden, de samenwerking verdiept en dat nauwe communicatie en coördinatie behouden blijft over grote internationale en regionale problemen.

Xi Jinping

Xi benadrukte dat China vol vertrouwen is in het eigen pad, theorie, systeem en cultuur maar tegelijkertijd het onafhankelijke ontwikkelingspad van andere landen respecteert. Landen met verschillende sociale systemen kunnen elkaar respecteren, vreedzaam samenleven en een gemeenschappelijke ontwikkeling nastreven aldus nog de Chinese president.  Over de samenwerking tussen China en de EU hoopte Xi dat de EU een positieve politiek tegenover China ten uitvoer brengt. Hij riep ook op de gemeenschappelijke inspanningen om de onderhandelingen over een investeringspact op te drijven, de dialoog over milieu en klimaat evenals over digitale samenwerking tot een succes te maken.

Macron

President Macron stelde een goede samenwerking vast in de strijd tegen Covid-19 en hij wil zowel de bilaterale samenwerking als deze tussen de EU en China verdiepen. Frankrijk waardeert de belangrijke bijdrage van China tot het Parijse klimaatakkoord, maar ook de sleutelrol qua Covid-19 vaccins evenals de schuldverlichting voor ontwikkelingslanden. Macron wil de samenwerking met China versterken over wereldwijde en regionale problemen als klimaatwissel, volksgezondheid en samenwerking met Afrikaanse landen.

7 toepassingen

Chinese mondmaskers komen in Luik aan, bestemming Frankrijk

De twee presidenten zien zeven terreinen waar de principes in de praktijk uitgevoerd kunnen worden

1 De elfde vergadering van het uitwisselingsregime tussen de twee wetgevende lichamen van beide landen zal voor de eerste keer online worden gehouden.

2 Meer samenwerking op de vlakken bi-geneeskunde, biologische fokkerij,  verkenning van maan en Mars, onderzoek en ontwikkeling van satellieten.

3 De samenwerking op het vlak van douane inspectie en quarantaine dient verbeterd door hotlines aan de grensposten en door andere mechanismen die de stabiliteit van de leverketens garanderen.

4 De technische raadplegingen over het regionale beheer van Afrikaanse varkenskoorts opvoeren.

5 De gelegenheid van de Olympische Winterspelen te Beijing 2022 en de Olympische Spelen in Parijs 2024 te baat nemen om de Olympische en interpersoonlijke uitwisselingen te verhogen en het wederzijds begrip te versterken

6 Het in werking treden van het China-EU akkoord over regionale specialiteiten wordt verwelkomd

7 Actieve deelname zowel aan COVID-19 Tools Accelerator Initiative als aan het COVID-19 Vaccines Global Access Facilility, steun voor ontwikkelingslanden en garanderen dat de vaccins een openbaar goed worden dat voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is.

8 De Climate Ambition Summit op 12 december en de One Planet Summit in januari 2021 dienen een succes te worden. De internationale gemeenschap moet gemobiliseerd worden om meer actief deel te nemen aan de 15-de vergadering van de Conventie over Biodiversiteit, de 26-ste vergadering van het UNO raamwerk over klimaatwissel en het 7-de congres voor de Conservation of Nature World.

Tot slot wisselden Xi en Macron nog hun standpunten uit in verband met het Iraans nucleair probleem en over de bescherming van Antarctica.

Bron: Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *