China en Singapore naar nog betere vrijhandelsovereenkomst

China en Singapore hebben succesvolle onderhandelingen afgerond over de opwaardering van hun bilaterale vrijhandelsovereenkomst. Met dit verbeterde free trade agreement (FTA) zullen de beide landen hun markt meer voor elkaars bedrijven openstellen. Dit zal gunstig zijn voor de samenwerking tussen China en de regio Zuidoost-Azië.

China en Singapore
Foto VCG via Global Times disclaimer

Het Chinese ministerie van Handel (MOFCOM) heeft laten weten dat een Memorandum of Understanding over de opwaardering van het FTA is ondertekend in het bijzijn van de Chinese premier Li Qiang en zijn Singaporese collega Lee Hsien Loong.

Upgrade

De upgrade is meteen een concreet resultaten van het ‘alomvattend toekomstgericht partnerschap van hoge kwaliteit’ waartoe China en Singapore tijdens het bezoek van de Singaporese premier Lee aan China, vorige week, hebben besloten. De teams van beide landen gaan nu het juridische document afwerken en ernaar streven het pact zo spoedig mogelijk te ondertekenen. Sinds 2008 hebben China en Singapore een vrijhandelsovereenkomst. Het was overigens het eerste dergelijke FTA van China met een ASEAN-economie. De beide partijen zijn in december 2020 gesprekken over de actualisering begonnen. 

Opening en transparantie

Het nieuwe FTA zal belangrijke afspraken bevatten over de telecomindustrie en regels over markttoegang, transparantie en digitale economie. Het is ook voor het eerst dat China in het kader van een vrijhandelsovereenkomst zowel op het gebied van diensten als op het gebied van investeringen toezeggingen doet in de vorm van een ‘negatieve lijst’. In het kader van een andere vrijhandelsovereenkomst, de RCEP, had China toegezegd investeringen in de vorm van een dergelijke negatieve lijst toe te staan (op een negative list staat een aantal sectoren waar een land geen of slechts beperkte buitenlandse investeringen toestaat. Voor sectoren die niet op de lijst voorkomen moeten investeerders dan geen langdurige toelatingsprocedure doorstaan).

China en Singapore
Lee Hsien Loong, de premier van Singapore en Xi Jinping de president van China (foto Xinhua, via min. van BuZa) disclaimer

Goede partners

Singapore is sinds 2013 de grootste buitenlandse investeerder in China en China is negen jaar na elkaar de grootste handelspartner van Singapore. De twee werken vaker samen aan de integratie van de regio Zuidoost-Azië en de stabiliteit van de handel en de economie in die regio. Zij waren beiden nauw betrokken bij de totstandkoming van het RCEP en de oprichting van een New International Land-Sea Trade Corridor, een deel van het BRI (de ‘nieuwe Zijderoutes’), tussen de westelijke Chinese provincies en de ASEAN-landen.

Stroomversnelling?

In de regio Zuidoost-Azië kan deze verbeterde versie van een FTA zorgen voor stroomversnellingen in andere onderhandelingen, zo hopen Chinese waarnemers. Zij denken hierbij aan de 3.0-versie van de vrijhandelsovereenkomst tussen China en de ASEAN (ACFTA 3.0) en de verdere upgrading van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Het FTA tussen China en Singapore kan met zijn transparantere regels ook het nodige vertrouwen scheppen om China te laten toetreden tot het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), waarvan Singapore lid is.

Samenwerking vs. ontkoppeling

Een meer verregaand FTA tussen China en Singapore is goed nieuws voor de politici in beide landen die ijveren voor een regionale integratie van de ASEAN. Het laat zien dat de VS er niet gemakkelijk in zal slagen de ASEAN-landen te dwingen om partij te kiezen tussen China en de VS. Het is een tegenslag voor de hardnekkige pogingen van de regering Biden om in Azië een decoupling, ontkoppeling, teweeg te brengen en elkaar tegenwerkende economische en politieke blokken te creëren.

Bronnen: Global Times, fmprc.gov.cn, manilatimes.net, dezshira.com, enterprisesg.gov.sg, asean.org, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email