Cijfers over het Belt and Road Initiative

Over het in 2013 gelanceerde Beltand Road Initiative bestaan geen aparte statistieken. De denktank Green Finance & Development Center heeft zelf cijfers verzameld. De totale investeringen onder BRI zouden reeds 932 miljard dollar bedragen.

Disclaimer

Het BRI werd in 2013 gelanceerd volgens het idee van de oude zijderoutes. Doel is het verbeteren van de verbindingen en communicatie in Eurazië, Oost-Afrika en het Midden-Oosten om meer intense win-win economische samenwerking te bevorderen. Het gaat onder meer om de bouw van havens, spoorwegen, luchthavens en industrieparken.

Het totaal vastgelegde bedrag aan vaste verbindingen in het kader van BRI bedraagt intussen 932 miljard dollar. Dat staat in een rapport van Green Finance & Development Center, verbonden aan de Fudan Universiteit. Het gaat voor 561 miljard dollar om infrastructuurwerken die minstens gedeeltelijk betaald worden met een Chinees krediet. De overige 371 miljard betreffen Chinese investeringen.

Door de Covidcrisis zijn veel ontwikkelingslanden in schuldproblemen geraakt. Niet omwille van schulden aan China maar overwegend door schulden bij westerse commerciële crediteurs. Het is niet te verwonderen dat in deze omstandigheden weinig nieuwe projecten gestart worden en de investeringen in het kader van BRI aanzienlijk gedaald zijn. In de eerste helft van 2022 ging het om bijna 28,4 miljard dollar, in dezelfde periode in 2021 om 29,6 miljard.

Tijdens de eerste helft van 2022 is voor 11,8 miljard dollar door China geïnvesteerd en voor 16,5 miljard krediet verleend voor infrastructuurwerken. De gemiddelde grootte van een project is gestegen van 394 miljoen in 2021 naar 456 miljoen in 2022.

Er werden in 2022 al projecten opgestart in 42 landen. De Filipijnen kregen voor 3,3 miljard dollars kredieten voor infrastructuur, Servië voor 1,9 miljard en Irak voor anderhalf miljard dollars. China investeerde 5,5 miljard dollar in Saoedi-Arabië, 600 miljoen in Congo en 500 miljoen in Indonesië.

Bron: Green Finance & Development Center
het rapport vind je hier: https://greenfdc.org/china-belt-and-road-initiative-bri-investment-report-h1-2022/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *