China lanceert optionele identificatie-app

De Chinese regering heeft de regels bekendgemaakt voor een optionele identificatie-app die begin juli van start gaat. Deze moet de identificatieprocedure voor allerlei apps gelijkschakelen en veiliger maken. Sommige experts vrezen dat de app de facto verplicht zou kunnen worden, maar de richtlijnen spreken dat tegen.

Foto: CGTN Disclaimer

Zes ministeries hebben vorige week de regels bekendgemaakt voor een optionele nationale identificatie-app van de overheid die in juli van start gaat.

Personen die op het internet actief zijn kunnen indien ze dat willen een digitaal paspoort aanmaken op de nieuwe nationale app. Dat paspoort zal als identificatiebewijs dienen voor allerlei andere apps die nu een eigen systeem gebruiken om de identiteit van de gebruiker te verifiëren (zij zijn wettelijk verplicht om te controleren of iemand wel onder zijn eigen naam op het internet gaat).

Het project lijkt op het eerste zicht sterk op de veelgebruikte Belgische ‘itsme’ identificatie-app, maar dat is een privéproject van grootbanken en telecomoperatoren met een financiële minderheidsparticipatie van de overheid.

Met het digitale paspoort wordt niet alleen de toegang tot apps eenvoudiger, maar het beschermt de gebruiker ook tegen apps die meer privégegevens opvragen dan strict genomen nodig is.

In 2021 vaardigde China de PIPL (Personal Information Protection Law) en de Data Security Law uit.

Optioneel

Het opmaken en gebruiken van het digitale paspoort is uitdrukkelijk optioneel. De andere identificatiesystemen van apps moeten blijven bestaan. De regering komt hierdoor tegemoet aan een bezorgdheid die burgers uitspraken tijdens de consultatieronde over het voorstel bij het publiek, waarop 17.000 reacties binnen kwamen.

Naast de vereiste dat personen zonder digitaal paspoort nog op gelijke voet via een andere identificatieprocedure internettoepassingen kunnen gebruiken, voorzien de regels ook in een stricte controle op de modaliteiten van de app zelf, op veiligheid van de data, en op de bescherming van minderjarigen.

Experts beoordelen de nieuwe app gunstig. Toch uiten sommigen nog een zeker scepticisme.

Zhao Peng, directeur van het Research Center of Internet Law and Regulation aan de China University of Political Science and Law vindt het goed dat de internetgebruikers nu de keuze hebben voor de identificatieprocedure op een app en zo beter beschermd worden tegen het verzamelen van te veel persoonlijke gegevens bij toegang tot internetplatformen.

Maar zowel hij als Zhao Hong, professor in het recht aan de Peking University, waarschuwen dat sommige ministeries en grote bedrijven niet in de verleiding mogen komen om ondanks de regels het digitaal paspoort de facto verplicht te maken voor toegang tot het internet en zo een risico te scheppen voor de privacy en de vrije toegang tot het internet.

Bron: Caixin