Afhankelijkheid van invoer fossiele brandstoffen blijft aanzienlijk

Hoewel China meer zelfvoorzienend wordt in energie blijft het land voor 72 % afhankelijk van het buitenland qua petroleum en voor 46 % qua gas. De omvorming naar meer duurzame energie duurt voort.

De voorbije jaren heeft China zelf meer olie en gas voortgebracht zodat de zelfvoorzieningsgraad qua energie vorig jaar 80% haalde. Volgens het China Offshore Energy Report van het CNOOC Energy Economics Institute bedroeg de totale energieproductie in 2021 4,18 miljard m³ ton steenkoolequivalent. De binnenlandse petroleumproductie zou dit jaar naar verwachting 198 miljoen ton bereiken. Het olieverbruik steeg vorig jaar tot 726 miljoen ton. De afhankelijkheid van olie en gas uit het buitenland blijft groot: bij petroleum bedraagt de afhankelijkheid 72% en die van aardgas bedraagt 36%. LNG stond in voor 65% en invoer via de pijplijnen voor 34%.

China gebruikt 22 LNG-terminals met totale ontvangst- en uploadcapaciteit van 90 miljoen ton per jaar .
China heeft voorts 14 ondergrondse gasopslagclusters, waaronder 27 ondergrondse gasopslagtanks voor ongeveer 14,7 miljard kubieke meter. De ondergrondse gasopslagvolume zal naar verwachting 18,2 miljard kubieke meter hebben bereikt in 2021. Dit vertegenwoordigt echter slechts 4 procent van het totale verbruik in het land wat ver achter ligt op het wereldwijde gemiddelde van 12 tot 15 procent,

Hernieuwbaar

Aan de andere kant heeft het land ook grote beloften gedaan om zijn energiesystemen over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen, met name stroomopwekking uit zonne-, wind- en waterkracht bronnen. Hoewel steenkool volgens het Nationaal Energie Bestuur nog steeds instaat voor 66,9 % van de energiemix van het land, nemen hernieuwbare energiebronnen gestaag toe, waarbij 17,6 % afkomstig is van de opwekking van hernieuwbare energie en 3,1 procent van kernenergie.  Volgens het CNOOC rapport namen de voorbije jaren schone en koolstofarme energie snel toe zodat ze nu goed zijn voor 21%. Aardgas vertegenwoordigde 9,2 procent en niet-fossiele brandstoffen 16,4 procent.

Het instituut schat dat de energievraag gedurende het 14e Vijfjarenplan (2021-25) langzaam zal groeien. Het totale energieverbruik zal in 2022 naar verwachting 2,5 procent hoger liggen dan vorig jaar. Het aandeel van olie in de Chinese energiemix daalt dit jaar tot 19,5 %. Het aandeel aardgas zal toenemen tot 9,5 % en dat van niet-fossiele brandstoffen tot 17,1 procent. In de toekomst zal China vooral sterk moeten investeren in de koolstof afvang, -gebruik en -opslag,  zo bevestigt een Shell rapport.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *