Antidopingbeleid China in beeld

Het Hoogste Volksgerechtshof van China heeft het organiseren en aanmoedigen van dopinggebruik strafbaar gesteld. Deze maatregel was eerder aangekondigd, op 1 januari 2020 wordt hij van kracht. Tussen een goed beleid ter zake en internationale sportevenementen is er een wisselwerking.

Het Chinese agentschap voor antidoping, de China Anti-doping Agency (CHINADA), is blij met de wetgeving. China mag trots zijn op zijn systeem om het gebruik van doping in de sport tegen te gaan, maar de bestraffing voor zware overtredingen was tot nog toe een zwak punt.

Sporters ondertekenen antidopingverklaring (foto Xinhua)

Justitie levert nu een bijdrage aan de pogingen om het dopinggebruik sterk te ontraden en zo te voorkomen.

Strengere straffen nodig geacht

Personen die verboden stoffen produceren, verhandelen of smokkelen zullen voortaan gerechtelijk vervolgd worden. Justitie zal ook ingrijpen tegen diegenen die jongeren en sporters met een beperking prestatiebevorderende middelen laten gebruiken. Wie dat gebruik organiseert door sportbeoefenaars te overhalen, te bedriegen of onder druk te zetten kan hiervoor gevangenisstraf krijgen. Duitsland en de Verenigde Staten kennen eveneens een dergelijke wetgeving. Sport en politiek zijn nauw met elkaar verweven ook wat doping betreft. China ontsnapt uiteraard niet aan dat verschijnsel, waarbij landen hun media en de opinies van hun atleten en sportliefhebbers inzetten om andere landen in een kwaad daglicht te stellen.

De zwemkampioen

Actueel is de zaak van de Chinese zwemkampioen Sun Yang (winnaar goud op de Olympische Spelen van 2012 en 2016). Sun had zich verzet tegen het gebruik van bloedstalen genomen tijdens een onaangekondigde controle-buiten-competitie bij hem thuis omdat de inspecteurs niet de nodige identiteitsbewijzen hadden. De zwemmer was onschuldig verklaard door de internationale zwemfederatie FINA, maar het World Anti-Doping Agency (WADA) tekende tegen de uitspraak beroep aan. Tijdens de Wereldkampioenschappen zwemmen in Gwangju hadden Australische media een selectie uit gelekte rapporten over deze zaak gepubliceerd. Dat had gezorgd voor incidenten tegen Sun en de hele Chinese zwemploeg, zowel onder het publiek als onder Britse en Australische mededingers. Desondanks werd de Chinese zwemmer wereldkampioen freestyle 200 m en 400 m. Vorige week ging hij op zijn beurt in beroep tegen het beroep van WADA. De definitieve uitspraak wordt verwacht tegen begin volgend jaar. Sun hoopt met een helemaal schone reputatie ongehinderd deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Lof van WADA

Geen wonder dat de Chinese overheid en media tevreden waren toen dezelfde WADA het land toch prees voor zijn antidopingbeleid. Op 17 en 18 juli van dit jaar deed WADA-voorzitter Craig Reedie de volgende uitspraken: ‘jullie voordeel is dat je veel mensen hebt om te helpen bij de strijd tegen doping en politieke leiders met een sterke antidopingfilosofie’…’jullie willen schone medailles en gezonde jongeren. Je voedt ze zo op dat ze geen middelen willen nemen’. Reedie voegde eraan toe dat het Chinese beleid beter wordt telkens het land deelneemt aan grote internationale toernooien en zeker als het die zelf organiseert. Dat kan CHINADA bevestigen. De eerstkomende belangrijke sportevenementen voor China zijn de Zomerspelen in Japan en de Winterspelen van 2022 in China zelf.

Bronnen: China Daily, Xinhua, Reuters, Wikipedia, Insidethegames.biz (Olympische nieuwswebsite uitgegeven door een Britse sportjournalist)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *