China en Nederland samen tegen gevolgen klimaatverandering

Op 27 juni is in Beijing een kantoor geopend voor de internationale aanpassing aan de al bestaande klimaatverandering. Het heet het Global Center on Adaptation en is in oorsprong een Nederlands initiatief.

Kantoren van het Global Center on Adaptation werden in 2018 opgericht in Rotterdam en Groningen. Premier Mark Rutte heeft nu de eerste buitenlandse vestiging geopend. Dat deed hij in China samen met zijn ambtgenoot Li Keqiang en met Ban Ki-moon, de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Met Verenigde Naties

Het Global Center on Adaptation voert het beheer van de Global Commission on Adaptation. De bedoeling daarvan is te werken aan de versnelde ontwikkeling en toepassing van oplossingen om de huidige gevolgen van de klimaatwijziging op te vangen. De commissie wil de meest rendabele opties om dat te doen verzamelen. Ze streeft naar de snelle verkleining van de risico’s voor de meest bedreigde regio’s. De commissie verenigt actoren uit de publieke en particuliere sector. Ban Ki-moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva, van de Wereldbank, staan aan het hoofd ervan. De instelling telt 32 commissarissen en er werken 19 landen van alle continenten aan mee. Ze wil een grote rol spelen bij de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de activiteiten van de Global Commission on Adaptation en zijn Global Center on Adaptation in de plaats komen van de inspanningen om te klimaatverandering tegen te gaan. Het centrum moeten dat beleid niet vervangen maar het aanvullen.

Waarom in China?

Patrick Verkooijen, CEO van het Global Center on Adaptation, legt uit waarom Nederland uitgerekend in China zijn eerste buitenlandse centrum voor aanpassing aan de klimaatverandering vestigt. Volgens hem is de Chinese overheid zich bewust dat de klimaatverandering zich nu al voltrekt. China heeft een langetermijnvisie op de nodige infrastructuur en brengt die ook in praktijk. In Beijing realiseert men zich echter dat er nu al met de klimaatverandering rekening moet worden gehouden bij de ontwikkeling van infrastructuur. Als je dat niet pro-actief doet worden de kosten voor aanpassing achteraf veel groter. Verkooijen constateert ook dat China open staat voor de expertise die in andere landen verworven is. Nederland is daar sterk in met prestaties geleverd in universiteiten, maar ook in steden, zoals Rotterdam bijvoorbeeld. Zij hebben een uitgebreide kennis en veel ervaringen met de voorbereiding op de klimaatverandering en het opvangen van de gevolgen ervan. China staat op dit gebied voor enorme uitdagingen en ondervindt nu al extreme effecten van de klimaatverandering, met enerzijds grote droogte en anderzijds overstromingen. De staat is gemotiveerd om de beste praktijken uit andere landen op de schaal van China in te zetten.

Bronnen: prnewswire.com, gca.org

Op 27 juni, de dag van de opening, was er een kort nieuwsitem op de Nederlandse nieuwszender NPO Radio 1

https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/uitzendingen/640215-2019-06-27
klikken op gehele uitzending en luisteren vanaf 1:46:39

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *