Binnen-Mongolië wil afhankelijkheid van grondstoffen afbouwen

Hoewel de economie van Binnen-Mongolië aardig bloeit, probeert de regio toch minder afhankelijk te worden van grondstoffen. Zo wordt gedacht aan meer diensten, opkomende strategische nijverheden en vooral aan duurzame ontwikkeling. Binnen-Mongolië is altijd al een baken geweest tegen de oprukkende woestijn.
Het brp van Binnen-Mongolië groeide vorig jaar met een aardige 14,3 %, 5 % meer dan het nationaal gemiddelde, maar zelfs gedurende de jaren voor 2011 bedroeg de groei de hoogste van alle Chinese provincies of regio’s. Volgens vice-algemeen secretaris Feng Renfei is het nu vooral de bedoeling om het ontwikkelingspatroon af te stemmen op de algemene politiek van duurzame ontwikkeling.
Binnen-Mongolië levert rundsvlees, schaap, bont en leder. De twee zuivelgiganten Yili Group en de Mengniu Group zijn er gevestigd. De economische groei is echter voornamelijk gebaseerd op grondstoffen en energie. De regio bevat 60 soorten grondstoffen waaronder zeldzame metalen waarvan het 90 % van het nationaal totaal produceert, steenkool en zilver. Statistieken tonen aan dat de nijverheid 70 % levert van het brp. Van 2000 tot 2010 groeide de productie van steenkool, elektriciteit en staal het meest natiewijd, maar dit gewoon niet houdbaar voor de komende 10 jaar. Voornamelijk wordt gedacht om de over-afhankelijkheid van grondstoffen af te bouwen, net zoals andere provincies ook al mee bezig zijn.   Vorig jaar droeg steenkool tot 12 % bij van het brp en voor de helft van de nijverheid. Van de 1 miljard ton steenkool werd maar 30 % in de regio zelf verbruikt.
Binnen-Mongolië stelt zich bijgevolg vooreerst als doel dat de niet-grondstoffen nijverheid meer dan 50 % van de industriële sector moet uitmaken en dit met de strategisch opkomende nijverheden voor 8 %. Ten tweede moet gedurende de komende 35 jaar het aandeel van de dienstensector verhogen van 30 tot 40 %. Wanneer de provincies en regio’s in categorieën opgedeeld worden ligt Binnen-Mongolië met een inkomen per hoofd van 75.500 yuan in de tweede categorie, onmiddellijk na Tianjin, Shanghai en Beijing
Door zijn geografische positie ligt Binnen-Mongolië in de frontlijn in de strijd tegen de oprukkende woestijn en de zandstormen. De regering heeft vorig jaar deze status als ecologische barrière in een document bevestigd. Volgens vicevoorzitter Wang Yuming, van de Autonome Regio heeft Binnen-Mongolië een striktere milieuregelgeving voor bedrijven. De Yuntong Nonferrous Metal Co uit Chifeng vervaardigt koper en deze non-ferro bedrijven zijn vaak vervuilers. Niet zo bij Yuntong. Algemeen manager Han Zhi legt uit dat tussen 2005 en 2008 een technologische renovatie plaats greep. “Nu worden alle gassen, water en afval gerecycleerd en herbruikt”. Binnen-Mongolië deelt ook gul toelagen uit ter bescherming van zijn steppe: vorig jaar werd 5 miljard yuan uitgekeerd om 667 miljard m² weides te herstellen. Elk jaar wordt beplant tegen de oprukkende woestijn. De regio beschikt nu over de grootste oppervlakte bossen en steppe in China: namelijk 236 miljard m² en 880 miljard m². Ook werden bewoners geherhuisvest uit woestijngebieden naar oorden met een beter milieu. Zo kunnen tezelfdertijd herders uit armoede geholpen en de milieuverloedering bekampt.
Bron: Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *