De Britse Nationale Veiligheidsraad heeft op 14 juli beslist geen materiaal van het Chinese bedrijf Huawei toe te laten in het 5G-netwerk. Dat betekent aanzienlijke vertraging en meerkosten bij de uitrol. De Britse regering maakt daarmee een bocht van 180° en zwicht voor de eisen van Washington. De beslissing versterkt de Amerikaanse strategie om China technologisch te isoleren en de wereld in twee kampen te verdelen.
Vanaf 31 december mogen Britse telecomoperatoren geen materiaal van Huawei meer aankopen voor hun 5G netwerken. Alle Huawei-materiaal moet ten laatste in 2027 uit die netwerken verwijderd zijn. In de oudere 2G,3G,4G netten mag Huawei wel blijven. Het mag ook nog twee jaar materiaal leveren voor glasvezel breedband.
Met deze beslissing komt de Britse regering terug op haar beslissing van januari. Toen mocht Huawei maximum 35% van het materiaal voor 5G leveren, behalve voor de kern van het netwerk. Boris Johnson kreeg daarop een ‘razende’ telefoon van Trump. De beslissing van januari steunde op een analyse van de Britse veiligheidsdiensten die in Huawei geen bedreiging voor de nationale veiligheid zagen. Die veiligheidsdiensten hebben nu die mening aangepast: Omdat de VS de toegang van Huawei tot Amerikaanse componenten en technologie steeds verder beperkt, dreigt Huawei een volledig Chinees product te worden en dat zou voor de Britten onvoldoende veiligheidsgaranties bieden. Het VK weigert dus Huawei omdat het onveilig zou geworden zijn door een gerichte actie van de VS om het in problemen te brengen. Hoe kan men dan nog beweren dat de beslissing ‘technisch’ is, niet politiek?
Alleen nadelen voor de Britten
De Financial Times besluit dat de Britse premier nu meegezogen is in de koude oorlog. De beslissing toont zijn geopolitiek probleem. Een VK dat zich losmaakt van de EU en zich presenteert als wereldwijd model voor vrije handel heeft meteen een deuk zo groot als China in zijn imago. Johnson die zichzelf omschrijft als ‘sinofiel’ is moeten zwichten voor de Amerikaanse commerciële en politieke macht. Dat niettegenstaande de grote handelsmogelijkheden met China en de belangrijke meerkosten. Jonhson heeft – onder druk van de Britse telecomoperatoren – de beslissing nog trachten verzachten met uitstelmaatregelen tot 2027, wat hem kritiek oplevert van de pro-Amerikaanse fractie in zijn eigen partij, die 2023 wilde.
Dezelfde krant schrijft in een ander artikel dat de Britse beslissing vertragingen tot drie jaar, een mogelijk minderwaardige kwaliteit en misschien wel twee miljard pond meerkosten kan betekenen.
Ontgoochelde maar beleefde Chinese reacties
Huawei vraagt de Britse regering de beslissing ‘opnieuw te overwegen’. ‘We blijven er vertrouwen in hebben dat de nieuwe Amerikaanse beperkingen (op Amerikaanse technologie en onderdelen) de duurzaamheid en de veiligheid van de producten die we leveren aan het VK niet negatief zullen beïnvloeden’.
Gevraagd naar een reactie zei de Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken Zhao Lijian: ‘ Een open, gelijk, niet-discriminerend zakenklimaat is een toetssteen om in te schatten waarheen de Britse markt na de Brexit gaat. Het is ook een graadmeter voor de veiligheid van Chinese investeringen in het VK’. De Chinese ambassadeur in het VK, Liu Xiaoming, deed op twitter een gelijkaardige uitspraak.
De uitspraken wijzen erop dat China niet direct tegenmaatregelen overweegt, maar dat er automatisch toch negatieve gevolgen voor de economische relaties tussen beide landen zullen zijn.
De campagne die de VS sinds anderhalf jaar tegen Huawei voert heeft overigens de wereldwijde groei van het bedrijf nog niet gestopt. In de eerste helft van 2020 nam de omzet nog toe met 13%. een winstmarge van 9,2%.
Het Westen
Robert O’Brien, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, is intussen in Frankrijk aan het hoofd van een delegatie voor gesprekken met veiligheidsmensen van het VK, Frankrijk, Duitsland en Italië. Die zullen volgens de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad op de eerste plaats gaan over China en 5G.
Omwille van COVID-19 mogen Amerikanen momenteel niet binnen in de EU. Maar O’Brien vindt de gesprekken te belangrijk om via video af te handelen.
Binnen de EU hebben een aantal belangrijke landen en vooral Duitsland nog geen beslissing genomen over de rol van Huawei in het 5G netwerk. België zit op de lijn van de oorspronkelijke Britse beslissing. Met de missie van O’Brien wil de VS de druk nog een stuk opdrijven.
De Financial Times noemt de Britse ommekeer een belangrijke strategische overwinning voor president Trump. Klopt dat? Washington wil de opkomst van China met alle middelen stoppen. 5G is daarvan één – zeer belangrijk – aspect. Het Chinese bedrijf Huawei is onbetwist wereldleider in 5G technologie. Om de Chinese doorbraak te stoppen is de VS bereid tot technologische ontkoppeling: technologische samenwerking verbieden, afsluiten van de markt voor China. De VS slagen er nu in deze strategie aan het VK op te dringen, ondanks alle negatieve gevolgen voor dat land.
Volgen de andere Europese landen? Evolueren we naar een in twee kampen verdeelde wereld? Of kiest Europa voor een open en voordelige samenwerking?
Bronnen: Financial Times, Caixin, Politico, South China Morning Post, website Buitenlandse zaken China
Meer knieval voor Britse bevolking die gelooft dat 5G je kanker en Covid-19 virus krijgt. Er zijn tientallen 5G torens verbrand in Uk zelf in NL. Meeste telecom bedrijven om alle Huawei componenten te vervangen duur 5 jaar en 2 miljard Euro.