‘China leider in hernieuwbare energie’

Volgens voorzitter Nur Bekri van het ‘Nationaal Energiebestuur’ is China leider in de wereld qua gebruik van hernieuwbare energievormen. Toch zal het gebruik van steenkool in de toekomst vrij dominant blijven.

Volgens het Nationaal Energiebestuur had China eind vorig een totale opwekkingscapaciteit van 1770 GW. De niet fossiele energiecapaciteit bedroeg daarvan 38% en dat was 9,6% meer dan in 2012. De hernieuwbare energie kende een sterke opleving: vorig jaar kwam er bijvoorbeeld tijdens de eerste drie kwartalen 120 GW aan PV-capaciteit bij. De energie die opgewekt werd door hernieuwbare energievormen bedroeg tijdens die drie kwartalen 1170 miljard kilowattuur. Windenergie ging tijdens deze periode vooruit met 26%, zonne-energie met 70%, en energie op biomassa met 25%.
Volgens secretaris generaal Wang Bohua van de China Photovoltaic Industry Association verlaagden ook de installatiekosten want China kan nu zelf de apparatuur voor PV-elektriciteit vervaardigen. De kost van een PV-centrale kon met 60% verminderd worden. Van een centrale op windenergie met 20%.
Bovendien namen de centrales die nog niet aangesloten waren op het netwerk af met 6,7% bij de windenergie en met 3,8% bij de zonne-energie. Bij de waterkracht centrales werd het afgelopen jaar 95% gebruikt, aldus nog voorzitter Nur Bekri (foto).
Hij besluit dat China ‘wereldwijd een leider geworden is in de ontwikkeling van niet fossiele energie’.  De nieuw toegevoegde groene energie staat immers in voor 40% van de wereldwijde toename, zo preciseert het Economisch Dagblad nog verder.
China zal het supervisie systeem van de groene energie versterken, een quota systeem invoeren en de sector aanmoedigen om mee te doen in op de markt gebaseerde handel van elektriciteit.

Steenkool

Tegen 2020 wil China 150 GW aan nieuwe projecten op basis van steenkool ofwel stoppen of uitstellen en 20GW aan verouderde steenkoolinstallaties schrappen. Het aandeel van steenkool in de totale energievoorziening zal maximaal 55% mogen bedragen en dat is 7% lager dan in 2016. Toch zal steenkool de komende 20 jaar een dominante rol in ‘s lands energievoorziening blijven uitoefenen. Het land bevat immers een derde van ’s werelds steenkoolvoorraden en heeft zelf te weinig petroleum- of gasvoorraden.
Bronnen: China Daily, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *