Franse president Macron bezoekt China

De Franse president Macron bezoekt deze week China en is vergezeld van 50 bedrijfsleiders die hopen op het afsluiten van economische akkoorden. Toch zal Macron ook Frankrijk willen voorstellen als de Europese rots in de branding nu het VK de EU verlaat en de Duitse kanselier er niet in slaagt een regering te vormen.

De presidenten Macron en Xi op de G20-top in Hamburg

De Franse president Emmanuel Macron neemt vandaag het vliegtuig voor zijn eerste driedaagse bezoek aan China. Hij is vergezeld van een delegatie bestaande uit 50 bedrijfsleiders van o.a. Airbus, Dassault, Auchan en Sodexo. Bedoeling is echter niet enkel zaken te doen, maar ook af te tasten of beide landen internationaal een grotere rol kunnen spelen. In het nastreven van een strategisch partnerschap zal nagegaan worden of beide landen het kunnen eens worden over de crisis rond Noord Korea, de bestrijding van het terrorisme en de klimaatwissel.
De reis komt een maand nadat de Franse minister voor economie en financiën Bruno Le Maire samen met vice premier Ma Kai  in Beijing 71 akkoorden tekenden, ter gelegenheid van de vijfde economische en financiële dialoog tussen beide landen. De akkoorden hebben betrekking op samenwerking op het gebied van auto’s, luchtvaart en kernenergie tot en met groene energie, vlees en melkpoeder voor baby’s.
Het Élysée hoopt ditmaal op een vijftig akkoorden waarbij naast 100 nieuwe Airbussen en samenwerking qua kernenergie ook overeenkomsten over digitalisering tot en met seniorenzorg. Frankrijk wil immers zijn bilaterale betrekkingen met China meer in evenwicht brengen want met China heeft het een deficit van 30 miljard euro.  Toch heeft Frankrijk al voor meer dan 15 miljard dollar in het land geïnvesteerd terwijl de Chinese investeringen in Frankrijk nauwelijks 400 miljoen dollar bedragen.

Terreinen

Nog eens 100 Airbussen?

Op het vlak van kernenergie onderhandelt Areva over de bouw van een verwerkingsinstallatie voor nucleair afval. De provider van luchtverkeerscontrole Thales dat in China al werkt met 1300 personeelsleden, mikt op nog meer omzet. De groep Orpea hoopt op de bouw van tehuizen voor senioren. Voor wat betreft de veeteelt wil Frankrijk zowel de verkoop van rund, varken en pluimvee stimuleren.
Er zouden ook akkoorden gesloten worden op het gebied van kunstmatige intelligentie, duurzame steden en een voorstel voor een voorlopig Pompidou Centrum in Shanghai. Verwacht wordt dat beide landen ook een gemengd Frans-Chinees investeringsfonds aankondigen met een miljard euro in kas. Dit fonds moet vooral de investeringen van Franse KMOs/MKBs in China aanmoedigen.
President Macron wil ook Chinese steun voor de anti-jihadistische macht G5 Sahel die zich aan het vormen is met soldaten van de 5 landen Mali, Tsjaad, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en die tegen de lente 5000 soldaten zou tellen.

Gezelschap

Bezoek oude moskee Xian

Emmanuel Macron is vergezeld van zijn echtgenote Brigitte. De reis begint symbolisch in Xian, het vertrekpunt van de Zijderoute. De Franse president zal er zijn belangrijkste toespraak houden die zal handelen over de Frans-Chinese betrekkingen en de toekomst van het multilateralisme.  Hij zal er ook een bezoek brengen aan het terra cotta leger. In Beijing zal hij zowel de Verboden Stad bezoeken als de Academie voor Ruimtewetenschap. Bovendien wil hij volgens een verklaring van het Franse presidentieel paleis ook gewone Chinese burgers ontmoeten (vermoedelijk jonge ondernemers en wetenschappers).
Ook voormalig minister Fabius die het klimaatakkoord van Parijs onderhandelde, neemt deel aan de reis evenals voormalig premier Rafarin die de plooien met China glad streek toen de toenmalige president Sarkozy de dalai lama ontmoet had.
Ditmaal wordt het ook uitkijken of beide kanten het eens kunnen worden over globalisering en strijd tegen protectionisme. Op 2o december vaardigde de EU nog een lijvige studie uit die China geen echte markteconomie vindt.

Chinese bewoners van Aubervilliers die reageerden tegen agressies werden gehoord door de Conseil Régional

President Macron zal ook president Xi Jinping proberen te overtuigen dat zijn land veilig is voor toeristen. In 2015 bezochten 2,2 miljoen Chinezen Frankrijk, maar dat aantal tuimelde toen Chinese toeristen er overvallen en beroofd werden. Het laatste incident dateert nauwelijks van begin november toen een autobus met Chinese toeristen aangevallen werd door 4 misdadigers die er met handtassen en juwelen vandoor gingen na de groep op een parking besproeid te hebben met traangas.
Bron: L’ Entreprise, AFP, SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Franse president Macron bezoekt China

  1. hahaha
    7 Januari 2018 at 10:43

    In Italië worden er politie daar vergezeld door Chinese politie. Oorspronkelijk was deze plan voor Frankrijk, maar de Franzen hebben het afgewezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar