China maakt 53 miljard yuan vrij voor megawaterproject


Drie tracees; westen, centraal, oosten

Drie tracees; westen, centraal, oosten


China heeft 53 miljard opzijgezet voor het gigantische zuidnoord wateromleidingsproject, 8 miljard meer dan in november 2008 genoemd werd.
De regering voorziet 15 miljard op de begroting, 10 miljard komt van regeringsobligaties, 8 miljard van de betrokken provincies en 20 miljard van leningen. Een gedeelte infrastructuur is reeds af, maar aan de Danjiangkoudam in Hubei, een sleutelproject in de centrale route, wordt nog gewerkt. Zoals bekend bestaat het project om water af te leiden van het zuiden naar het noorden uit 3 gedeelten: aan de oostelijke en centrale routes wordt gewerkt, het westelijke deel is nog in de studiefase.
De regering heeft goedgekeurd dat de eerste fase langs de oosterse en centrale route 254 miljard mag kosten. Volgens projectleider Zhang is 30 miljard reeds uitgegeven, met name 5,6 miljard aan de route in het oosten en 24 miljard aan de centrale. Een kanaal van 225 km dat Shijiazhuang linkt met Peking, is begonnen met het leveren van water aan de hoofdstad. Dit kanaal zou jaarlijks 300 miljoen m³ water moeten omleiden.

De werken aan de twee routes begonnen in 2002 en 2003. De oosterse omleiding zou af zijn in 2013 en de centrale omleiding zou volgens de laatste ramingen de hoofdstad van water voorzien in 2014. Enkel het centrale gedeelte vereist dat bewoners moeten geherhuisvest worden.
Zie ook:
Dossiers: Water uit het zuiden naar het dorre noorden overhevelen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *