China-EU top een mager beestje

Op 20 mei ging de 11de Chinees-Europese top door in Praag. Buiten de relaties tussen China en de EU gingen de gesprekken vooral over de wereldwijde financiele crisis, de klimaatsverandering, de energiebevoorrading en enkele specifieke regionale problemen (Korea, Myanmar, Iran, Sri Lanka, Afghanistan en Pakistan). Tevredenheid was er vooral over de Dialoog voor Economie en Handel, die enkele dagen eerder plaatsvond: protectionisme wordt door beide zijden afgewezen en beiden willen snel tot ambitieuze maar evenwichtige akkoorden komen in de Doha ronde van de Wereldhandelsorganisatie. Konkreet zijn drie samenwerkingsakkoorden ondertekend: over het China-Europa Centrum voor Schone Energie, over het China-Europa Partnerprogramma voor Wetenschap en Technologie, en over het bevorderen van samenwerking tussen KMO’s.

Alles bijeen niet veel zaaks, maar dat werd ook niet verwacht. In de relaties tussen de EU en China zit al een drietal jaren de klad: het toenemende handelsoverschot van China (169 miljard euro in 2008, volgens de EU-statistieken), China’s groeiend succes in Europa’s achtertuin Afrika,  en de toetreding van nog meer Oost-Europese landen met anti-communistische regeringen tot de EU, hebben geleid tot een verstrakking van de Europese houding zoals die vastgelegd is in het officiële China policy paper. Een aantal Europese anti-dumping klachten tegen China en de incidenten rond de Olympische toorts op Europese bodem hielpen al evenmin. Het onderhoud van Sarkozy met de dalai lama in december was al aanleiding om de top uit te stellen; nauwelijks waren vorige maand de plooien gladgestreken door een verklaring van de Franse regering dat ze op geen enkele manier de afscheiding van Tibet zou ondersteunen, of de stad Parijs kondigde aan dat de dalai ereburger wordt…een ideale manier om een topontmoeting op voorhand te hypothekeren.

China drong nogmaals aan op de opheffing van het wapenembargo dat al bijna twintig jaar loopt, en het erkennen van China als markteconomie door de EU; daardoor zou het minder kwetsbaar voor anti-dumping procedures worden. De EU beloofde niets maar liet uitschijnen dat een betere toegang voor Europese bedrijven op de Chinese markt kan helpen. China beloofde wel binnenkort opnieuw een officiële aankoopmissie naar Europa te zenden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *