China niet meer grootste bron van plastic in zee

China is volgens een recente VS-studie niet meer de grootste vervuiler van de oceanen met plastic. De vervuiling door de VS blijkt echter vijf maal groter dan een vorige studie uit 2015 raamde want nu is de import van plastic uit de VS in China verboden

In 2015 berekende een team VS-onderzoekers voor het eerst hoeveel plastic afval er van de verschillende landen in zee terecht kwam. Zij berekenden dat China in 2010 verantwoordelijk was voor 27% van de 8,75 miljoen ton plastic die wereldwijd in zee belandde. Dit deed Trump in 2018 beweren dat China van de oceanen stortplaatsen zou maken. Dezelfde auteurs publiceerden echter recentelijk in Science Advances een geactualiseerde  studie die de klemtoon legde op het plastic afval dat via de Amerikaanse kusten in zee kwam. Het onderzoek besloot dat deze kusten vijf maal meer de zeeën met plastiek bevuilden dan in de vorige studie was geraamd. Door de nieuwe beoordeling komt de VS op de derde plaats na Indonesië en India maar voor China en Thailand.  

Vervuiling door plastiek werd de voorbije jaren een dringend probleem. Wanneer plastic in zee terecht komt, kan het de wilde dieren schaden of kan in kleinere stukjes (microplastics) worden afgebroken en de voedselketen binnendringen. Mensen nemen gemiddeld 21 gram plastic per maand binnen.

Dumping door schepen

Twee van de drie auteurs van de vorige studie waren ook betrokken in het recente onderzoek dat de VS van naderbij analyseerde. De eerdere studie raamde toen dat maar 2% van het Amerikaanse plastic afval verkeerd werd beheerd. Nu werd ook rekening gehouden met het onwettelijk verschepen van afval door de VS om het te dumpen in andere landen. Voor de Chinese regering eind 2017 de invoer van plastic verbood, was het land een belangrijke bestemming van Amerikaans afval waarvan er jaarlijks 1,4 miljoen ton werd ingevoerd.

Co-auteur Ted Siegler van de studie deelde mee aan National Geographic ‘we moeten uit de verdwazing komen dat alles wat we moeten doen is de Aziaten er van af te houden te dumpen in de oceaan’. Bij de geactualiseerde versie van de studie bleek dat China in 2016 een kwart van zijn afval slecht beheerde in tegenstelling tot het vorig cijfer dat drie maal zo hoog opliep. Marine expert Li Daoji bij de East China Normal University vindt het 25% cijfer echter nog te hoog.

Optimisme

Hij raamt dat maar 4 tot 7% van het plastic slecht beheerd wordt door de Chinese kustbevolking. Het grootste aantal personen leeft er in de stedelijke gebieden. Zelfs toen functioneerde de stedelijke afvalsystemen al redelijk goed, vindt Li. In recente jaren hebben steden zoals Beijing en Shanghai een afvalsorteringspolitiek gelanceerd. Verschillende provincies hebben plastic voorwerpen zoals rietjes verboden. De regering heeft van haar kant een verbod van alle niet bio afbreekbare plastic zakken afgekondigd tegen 2035. Li vindt dat de studie uit 2015 de wereld misleid heeft. Zijn eigen onderzoeksteam kwam tot een veel kleiner cijfer in 2018. Nu meent hij dat China het cijfer terug gebracht heeft tot 300.000 ton per jaar. Hij is optimistisch voor de toekomst en gelooft in een belangrijke afname dit jaar en tegen 2030 een bijna nul afvalemissie.

Bron sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *