Shanghai import beurs geopend, Xi pleit voor open handel

In Shanghai is ondanks de wereldwijde pandemie de derde importbeurs geopend. President Xi pleitte in de openingstoespraak voor open handel met wederzijds voordeel voor de wereld.

Lichtshow bij de opening

In Shanghai is 3rd China International Import Expo (CIIE) geopend. De oudste beurs van China is de Kanton beurs. Die heeft twee keer per jaar plaats en is traditioneel gericht op uitvoer. In 2018 vond in Shanghai de eerste invoerbeurs plaats. Ze stond symbool voor het voornemen van China om meer in te voeren en het overschot op de handelsbalans zo terug te dringen en het vormde een antwoord op de start van een handelsoorlog door de VS.

De vorige CIIE lokte 3.800 deelnemers uit 181 landen en regio’s. Er werden intentieverklaringen voor aankopen ter waarde van 71,13 miljard dollar ondertekend. Ter vergelijking, de totale invoer van China bedroeg in 2019 iets meer dan 2.000 miljard dollar.

Dit jaar worden 400.000 bezoekers verwacht. Het is een combinatie van fysieke en online beurs. Ondanks corona en handelsoorlogen nemen 2.600 buitenlandse deelnemers deel; daarbij zitten een 50-tal bedrijven uit de Fortune 500 lijst.

Buitenlanders die voor de beurs naar Shanghai kwamen moesten eerst twee weken in quarantaine. De Europese Kamer van Koophandel in China betreurde de strenge veiligheidsmaatregelen die het voor Europese zakenlieden erg moeilijk maakten om lijfelijk aanwezig te zijn.

Pleidooi voor openheid en samenwerking

In de openingsspeech riep president Xi op tot wereldwijde samenwerking om de economische uitdagingen van de coronapandemie het hoofd te bieden. ‘Deze epidemie herinnert ons eraan dat alle landen een gemeenschap vormen met een gezamenlijke toekomst, en dat niemand een crisis van deze omvang alleen aankan’.

Xi verzekerde de wereld dat China meer dan ooit vasthoudt aan open handelsrelaties. ‘Ons doel is van China een markt voor de wereld te maken, een markt die door iedereen gedeeld wordt, en een markt die toegankelijk is voor iedereen’. Hij doorliep verder een aantal concrete maatregelen om de invoer in China te vergemakkelijken en de belangen van buitenlandse investeerders beter te beschermen. Zo wordt de lijst van verboden producten en diensten voor invoer ingekort en staat China open om nieuwe vrijhandelsverdragen af te sluiten. Xi pleitte verder voor wederzijdse openheid.

Niet te missen kansen

Naargelang China zich ontwikkelt zal de toenemende Chinese vraag meer voordelen brengen voor andere landen. De volgende 10 jaar zal het land volgens de president in totaal voor 22.000 miljard dollar invoeren.

China is de eerste grote economie die weer aanknoopt bij groei na de coronacrisis, en de enige die dit jaar positieve cijfers zal optekenen. Met een bevolking van 1,4 miljard mensen en een snelgroeiende middenklasse van 400 miljoen is het een cruciale markt voor internationale bedrijven.

Eerder deze week publiceerde persagentschap Xinhua bemerkingen van de president bij de vorige week goedgekeurde blauwdruk van het vijfjarenplan 2021-2025. Meest opvallend was deze uitspraak: ‘Het is perfect mogelijk voor China om tegen het einde van het volgende vijfjarenplan (einde 2025) de norm voor een land met hoog inkomen (12.536 doller in 2019) te bereiken en tegen 2035 de totale economische productie of het inkomen per persoon te verdubbelen’.

Bronnen: Xinhua, Bloomberg, People’s Daily, Financial Times, Reuters, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *