China verklaart erge armoede uitgeroeid

Bij het uitreiken van onderscheidingen en certificaten aan personen die bijdroegen aan de strijd tegen de armoede heeft president Xi Jinping verklaard dat de strijd tegen de erge armoede nu gewonnen is.

Sessie in de Grote Hall van het Volk

De voorbije 40 jaar heeft China 850 miljoen personen uit de armoede gehaald. Enkel onder het 8 jarig bewind van Xi Jinping waren het er 100 miljoen. Al in 2013 bepaalde Xi dat de armoede tegen 2020 moest uitgeroeid zijn en dit doel is nu bereikt. De voorbije acht jaar heeft China 1600 miljard yuan gespendeerd in de strijd tegen de armoede. Tijdens die periode verdwenen 532 rurale kantons met in totaal 128.000 dorpen weg uit de lijst. Dit resultaat werd bereikt door de toewijding van 3 miljoen ambtenaren op stadsniveau of hoger en door 2 miljoen in de dorpen aan de basis.  Xi reikte onderscheidingen uit aan meer dan 1980 verdienstelijke personen en 1500 collectiviteiten. Ook Alibaba, Pinduoduo en Meituan werden vermeld.

‘Geen enkel ander land kan zo’n vooruitgang voorleggen’, aldus Xi Jinping op de zitting donderdag. Hij vermeldde  dat de Wereldbank al in 2017 opmerkte dat China sinds de jaren 80 instond voor 70% van de wereldwijde armen die de erge armoede achter zich lieten. Toch merkte hij op dat blijvend gewaakt moet worden dat die personen niet terug in armoede vervallen. De grens van erge armoede ligt in China op een jaarlijks inkomen van 4000 yuan.

Armoedeambtenaren helpen bij meloenenoogst in Guizhou

Naast het numerieke doel zorgde China er ook voor dat de arme bevolking over genoeg voedsel en kleding beschikt en dat ze eveneens toegang hebben tot verplicht onderwijs, basis geneeskundige diensten en veilige huisvesting. Terwijl China het eerste ontwikkelingsland was dat de Millenium doelstellingen bereikte door de arme bevolking voor 2015 te halveren, bereikt het land nu tien jaar eerder dan gepland het United Nations Sustainable Development Goals‘ om de armoede tegen 2030 te beëindigen.

Middelen

China heeft dit doel niet enkel bereikt door het sturen van ambtenaren. Ook werd in de afgelegen gebieden infrastructuur aangelegd. Zowel het elektriciteitsnetwerk en de internet dekking in de westelijke regio’s werden opgevoerd. Het aantal verlichte gebieden in deze regio’s steeg de voorbije 5 jaar met 55% en de lengte van de wegen in deze dorpen en kantons met 64%.

De gelauwerden met hun certificaat

Een voor China speciaal middel in de strijd tegen de armoede zijn de jumelage-programma’s die rijke gebieden of ondernemingen koppelen aan arme. In 2019 hebben 19 Chinese provincies zo 18 miljard yuan geïnvesteerd in 1943 Xinjiang-projecten. De Hezhengyuan Group uit Shenzhen heeft bijvoorbeeld gedurende 8 jaar bijgedragen tot de armoedebestrijding in het autonome Tadzjiekse kanton Taxkorgan in Kasghar. Doordat het bedrijf maandelijks 4000 kg jaks opkocht, steeg de prijs per kilo van 14 yuan per kilo tot 25 kg. Verwacht kan worden dat de positieve ervaringen in China ook door andere ontwikkelingslanden kunnen worden over genomen.


Nu in China de extreme armoede voor uitgeroeid is verklaard, wordt verwacht dat binnen enkele maanden zal gevierd worden dat het land nu beschouwd wordt als land met gematigde welvaart. Dit kadert dan weer in het programma waarbij de Communistische Partij van China op 1 juli haar honderdste verjaardag zal vieren. In een maatschappij met gematigde welvaart bedraagt het inkomen om boven armoede uit te stijgen echter US$ 5.50 per dag en daar leven nog 373 miljoen Chinezen onder.

Bronnen: Global Times, SCMP, CGTN, Xinhua

Lees ook Xinhua pdf van 104 pagina’s

Bekijk ook de metamorfose van Zuidwest-China in het fotoalbum op Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *