Hongkong: van overschotten naar tekorten op begroting

Hongkong dat 15 jaar begrotingsoverschotten kende, verwacht voor de komende jaren begrotingstekorten. Voor het lopend jaar raamt minister van Financiën Chan het tekort op 3% van het brp. Door HK$ 120 miljard stimuleringsgelden hoopt hij de economie terug met 4% te laten groeien.

Minister voor Financiën Paul Chan

HK$ 100 =10 euro

Het afgelopen jaar bereikte het begrotingstekort van Hongkong het record van HK $ 257 miljard. Voor het komende jaar rekent minister van Financiën Paul Chan op een tekort van HK$ 101 miljard of 3,6 % van het brp. Na 15 jaar van begrotingsoverschotten verwacht hij de komende jaren begrotingstekorten. Chan hoopt dat het brp dat vorig jaar met 6,1% daalde de komende 12 maanden terug groeit met 3,5 tot 5,5%.  De financiële reserves zouden niettegenstaande stimuleringsmaatregelen in 2026 toch HK$ 775 miljard bedragen of 22 % van het brp of nog 12 maand regeringsuitgaven.

De minister van Financiën wil met opzet niet besparen in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Hij vindt dat HK$ 120 miljard nodig is om de economische toestand te stabiliseren en de Covid-last op de bevolking te verminderen. Daartoe gaat de beurs- en voertuigenbelasting licht omhoog en in 2021 komen er geen ambtenaren bij.

Het bestuur zal elektronische verbruikersbonnen uitdelen . Elke permanente bewoner en de nieuwkomers boven 18 krijgen er in schijven voor HK$ 5000. Dit kost HK$36 miljard voor de 7,2 miljoen inwoners. Er zijn nog andere tegemoetkomingen die in totaal echter 33% lager zullen uitvallen dan het HK$ 120 miljard het afgelopen jaar. Werkloze Hongkongers kunnen beroep doen op goedkope leningen. De leningen aan KMO’s/MKBs worden iets soepeler en op korte termijn gaat HK$ 900 miljard naar de zwaar getroffen toeristische sector

Strategie

Weinig volk in winkelcomplexen

Minister Chan vindt dat Hongkong een groot potentieel bezit op terreinen zoals financiële diensten, IT, luchtvracht, beheer van de toeleveringsketen, professionele diensten en groene economie.  De leidende  positie in de wereldwijde financiële markt moet versterkt worden om de Chinese bedrijven te helpen fondsen te vinden en om de financiële liberalisering op het vasteland te versterken. Hongkong wil zijn positie in het gebied van de Grote Baai versterken en ook het RCEP vervoegen.
Chan wil de rol van wereldwijd financieel centrum gebruiken om een handels hub te worden in groene financiën. Hongkong zal zelf voor 200 HK $ miljard groene obligaties uitschrijven en verwacht vanuit het vasteland een toelating voor ‘grensoverschrijdende’ handel in obligaties.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *