Chinees COVID-19 vaccin begint fase 2 van klinische testen

Een Chinees vaccin voor COVID-19 heeft de goedkeuring gekregen voor fase 2 van de klinische testen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit het eerste kandidaat-vaccin dat zo ver staat.

In China zijn al drie kandidaat vaccins goedgekeurd voor klinische testen. Dat zijn testen op mensen. De National Medical Products Administration heeft de normale goedkeuringsprocedure versneld. Ook in de VS zijn al klinische testen toegestaan.

Het vaccin dat aan de tweede testfase begonnen is gebruikt een genetisch gewijzigd adenovirus als vector. Dat lokt bij de gastcellen immuniteit tegen de ziekte uit. Het werd volgens het persagentschap Xinhua ontwikkeld door een medisch onderzoekscentrum van de Academie voor Militaire Wetenschappen. Het privé dagblad Caixin vermeldt Beijing Institute of Biotechnology in samenwerking met een op de beurs van Hongkong genoteerd bedrijf CanSino Biologics. Fase 1 van de testen startte op 16 maart en werd einde maart afgerond. Fase 2 begon op 12 april. Het staat wereldwijd het verst wat de testfase betreft. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Gedeactiveerde virussen

De twee andere kandidaat vaccins waarmee nu testen opgestart worden zijn gebaseerd op gedeactiveerde virussen. Gedeactiveerde ziektekiemen moeten immuniteit tegen de ziekte uitlokken. Dit soort vaccins heeft een goed beheerst productieproces met controleerbare kwaliteitsnormen en een breed beschermingspectrum. Ze zijn goed geschikt voor grootschalige vaccinaties, met internationale normen voor veiligheid en werkzaamheid.
China deed eerder met succes onderzoek naar vaccins op basis van gedeactiveerde virussen. Ze worden gebruikt voor hepatitis A, griep, mond-en klauwzeer en polio.

Het ene vaccin is ontwikkeld in het Wuhan Institute of Biological Products (door Caixin het Wuhan institute for Virology genoemd), een onderdeel van staatsbedrijf China National Pharmaceutical Group (Sinopharm). 1394 gezonde vrijwilligers worden met het vaccin behandeld. Sinopharm heeft een budget van één miljard yuan – 130 miljoen euro- uitgetrokken voor dit project. Het werkt ook nog op een tweede kandidaat vaccin op basis van gedeactiveerd virus, en op een vaccin op basis van genetische engineering.

Het tweede vaccin komt van Sinovac Research and Development Company in Beijing. Dat is een onderdeel van het op de Nasdaq genoteerde Sinovac Biotech. Het bedrijf maakt gebruik van eerdere knowhow bij het onderzoek naar een SARS-vaccin. Het werkt onder meer samen met het Zhejiang Provincial Center for Disease Control and Prevention en het Institute of Laboratory Animal Sciences dat onder de Chinese Academy of Medical Sciences valt. Het door Sinovac ontwikkeld vaccin schijnt te werken bij de verschillende COVID-19 varianten in binnen- en buitenland.

Buiten deze drie goedgekeurde kandidaten wordt in China nog aan een aantal andere pistes gewerkt.

Bron: Xinhua, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *