Gevaarlijke asymptomatische dragers of hoopgevende immuniteit?

Zijn personen die besmet werden zonder symptomen een tikkende tijdbom? Of vormen ze een groeiende reserve van immuniteit tegen het coronavirus? Het antwoord is cruciaal voor de te volgen verdere strategie. China lanceert een grondig onderzoek om klaarheid te scheppen.

(200307) — BRUSSELS, March 7, 2020 (Xinhua) — A staff member conducts nucleic acid tests at a laboratory in Wuhan, central China’s Hubei Province, Feb. 13, 2020. (Xinhua/Cheng Min)

De bedoeling is uit te vissen welk deel van de bevolking besmet is zonder symptomen te tonen, en hoeveel daarvan immuun voor het virus geworden zijn. Een aantal inwoners van zes provincies – waarbij het zwaar getroffen Hubei – en drie megasteden Beijing, Shanghai en Wuhan, het epicentrum van de epidemie, zullen getest worden op het coronavirus met zowel de nucleïnezuur test als de test op antilichamen.

In de stad Wuhan, met 11 miljoen inwoners, waar 60% van alle besmettingen in China gerapporteerd werden, zullen 11.000 bewoners van verschillende wijken de dubbele test krijgen met een uitstrijkje van neus of keel en met het prikken van bloeddruppels. Op de eerste dag van het testprogramma werden 900 personen getest, willekeurig gekozen uit 8 stedelijke districten.

In Shanghai, een stad met relatief weinig besmettingen, moet het programma nog opstarten.

Wie positief test op een nucleïnezuur test is zeker besmet en misschien gevaarlijk. Maar personen van wie uit de tweede test blijkt dat hun lichaam antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt, zijn genezen en waarschijnlijk minstens een jaar immuun. Door voldoende mensen te testen gaat men voor regio per regio een idee krijgen hoeveel procent van de bevolking in elke groep zit.

Uit de resultaten van dergelijke testen kan men een strategie voor te nemen maatregelen afleiden. Indien bijvoorbeeld blijkt dat 60% van de bevolking in een regio immuun geworden is, dan heeft lockdown geen zin meer. Maar indien men ergens veel mensen vindt die besmet zijn maar nog geen antistoffen geproduceerd hebben, dan zijn opperste waakzaamheid en strenge maatregelen geboden.

Voor mensen in Hubei kunnen de testen ook leiden tot een certificaat dat ze immuun zijn, wat belangrijk is om zonder discriminatie weer in de provincie of elders aan het werk te kunnen gaan.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *