China maakt vooruitgang met COVID-19 vaccins

Voor enkele kandidaat COVID-19 vaccins zullen weldra de klinische testen beginnen in China. De overheid geeft grote prioriteit aan de ontwikkeling van een veilig en werkzaam vaccin. Er worden vijf pistes gevolgd.

Op een persconferentie heeft Wang Junzhi, een wetenschapper van de Chinese Academy of Engineering dat Chinese onderzoekers hun uiterste best doen om zo snel mogelijk klinische tests voor een COVID-19 vaccin op te starten. Daarbij worden vijf denkwijzen gevolgd: vaccins met een gedeactiveerd virus, vaccins met genetisch gewijzigde receptoren (proteïnes) die immuniteit uitlokken, adenovirus vectorvaccins die antigenen in de gastcel brengen, nucleïnezuur vaccins, en vaccins op basis van afgezwakte griepvirussen.

Bij het onderzoek is veiligheid de eerste prioriteit.

De meeste onderzoeksteams hopen hun voorafgaand onderzoek af te ronden in april en dan snel verder te kunnen werken. Eén onderzoeksteam heeft al vrijwilligers gerekruteerd en aan de National Medical Products Administration goedkeuring gevraagd voor klinische tests.

Volgens Wang loopt het onderzoek in China even snel als in buitenlandse laboratoria. Het gebeurt strikt wetenschappelijk, op een gestandaardiseerde en ordelijke manier

Een dag vóór de persconferentie had een vertegenwoordiger van de Shanghai Municipal Health Commission al gezegd dat half april de klinische tests starten voor een in Shanghai ontwikkeld vaccin.

Concrete stand van zaken

Lei Chaozi, een verantwoordelijke van het Ministerie van Onderwijs verklaarde dat momenteel een vaccin met afgezwakt griepvirus getest wordt voor veiligheid en werkzaamheid op dieren. De klinische tests zouden eind april kunnen beginnen.

Het testen op dieren van een vaccin met genetisch gewijzigde receptoren is ook al bezig. De hoogwaardige en zuivere proteïnes die daarvoor nodig zijn kunnen in China op grote schaal geproduceerd worden.

Voor vaccins op basis van nucleïnezuur worden de studies versneld op basis van de verworven ervaring in het bestrijden van het MERS virus. Testen voor veiligheid en werkzaamheid worden versneld.

Sommige universiteiten zijn er ook in geslaagd antilichamen tegen COVID-19 te halen uit het bloed van genezen patiënten. Met deze antilichamen zou men gedurende drie weken immuun worden.

Het ministerie heeft sinds het Chinese nieuwjaar de beste gespecialiseerde instituten aangespoord om volop in te zetten op het onderzoek. Het gaat onder meer om Peking universiteit, Tsinghua universiteit, Xiamen universiteit plus onderzoeksinstellingen en gespecialiseerde bedrijven. Het onderzoek gebeurt volgens de wettelijke regels.

Nuttige dierproeven

Qin Chuan, een onderzoeker aan het Institute of Laboratory Animal Sciences , een onderdeel van de Chinese Academy of Medical Sciences (CAM) zei dat Chinese onderzoekers speciaal dieren gekweekt hebben die helpen om de werking van het coronavirus beter te begrijpen. Het gaat onder meer om muizen waar menselijke genen ingebracht zijn en om Rhesus aapjes.

Dierproeven helpen om uit te vissen hoe het virus overgedragen wordt, om mogelijke geneesmiddelen te testen en om uit te maken of vaccins veilig en werkzaam zijn.

Momenteel worden acht kandidaat-vaccins getest door de CAM. Voor enkelen zijn de tests al volledig afgewerkt.

Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *