Chinees medicijn tegen alzheimer binnenkort beschikbaar

In China is een medicijn ontwikkeld voor de behandeling van alzheimer. De naam: GV-971.

Het nieuwe alzheimermedicijn (foto Xinhua)

Er is nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Er bestaan echter medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of de symptomen kunnen verminderen. Het effect verschilt van persoon tot persoon. Tot nog toe waren er vier van deze geneesmiddelen die bijna alleen werken bij een specifieke en bekende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer. Daar komt nu een vijfde bij, in China.

Teamwork

Farmaceutische bedrijven over de hele wereld hebben de afgelopen jaren meer dan 300 geneesmiddelen voor de behandeling van alzheimer ontwikkeld, maar alleen deze in China gemaakte pil heeft bij alle klinische proeven een positieve uitslag opgeleverd. GV-971 is het resultaat van het teamwork van onderzoekers bij het Shanghai Institute of Materia Medica (SIMM), een instelling van de Chinese Academie voor Wetenschappen, de Ocean University of China en het bedrijf Green Valley Pharmaceutical Co Lt. Het product is gebaseerd op oligomannaat, het extract van bruinwier.

Voorzichtigheid

De Nationale Dienst voor Medische Producten van China heeft het medicijn afgelopen zaterdag goedgekeurd. Deze National Medical Products Administration (NMPA) toont daar enige voorzichtigheid bij. Een citaat uit de verklaring van goedkeuring: ‘van het medicijn is gebleken dat het kan dienen voor de behandeling van lichte tot enigszins gevorderde vormen van de ziekte van Alzheimer’ . Het kan de cognitie verbeteren’. Cognitie is kort gezegd het denkvermogen om uit waarnemingen kennis af te leiden, ook wel kenvermogen genoemd. Het is een van de vermogens die bij alzheimer achteruitgaan en uiteindelijk verdwijnen. Ook benadrukt de NMPA dat ‘verder onderzoek nodig blijft’.

Motivering

In de hele wereld lijden 48 miljoen mensen aan alzheimer, de vorm van dementie die vooral (maar niet uitsluitend) onder bejaarden voorkomt. China telt 10 miljoen alzheimerpatiënten en is daarmee het land met het grootste aantal mensen die hiervoor medische hulp nodig hebben. De groeiende groep van bejaarden heeft ook behoefte aan meer alternatieven voor de dure medicijnen van de multinationale farmaceutische bedrijven. Dat zijn twee redenen voor de Chinese overheid om wat voortvarender te zijn bij de goedkeuring van nieuwe geneesmiddelen. Uiteraard is de nodige zorgvuldigheid hierbij belangrijk.

Het onderzoeksteam (foto Xinhua)

Grote verwachtingen

De ontwikkelaars van GV-971 lijken echter vrij zeker van hun zaak. In juli 2018 was fase 3 van de klinische tests met 818 patiënten afgerond. Geng Meiyu van SIMM, die het onderzoek leidt, mocht constateren dat ‘de cognitie bij patiënten met lichte tot enigszins gevorderde vormen van alzheimer over een periode van negen maanden bewijsbaar en langdurig was verbeterd’. Verder is er nog geen enkele afhankelijkheid of giftigheid vastgesteld. Het Chinese medicijn zal met het fiat van de NMPA in december op de markt komen. Twee miljoen zieken zullen over het product kunnen beschikken nadat een eerste hoeveelheid geproduceerd is op de lijn die volgende week wordt opgestart. Binnenkort wil producent Green Valley Pharmaceutical Co Lt ook in de VS, Europa en Azië tests met GV-971 uitvoeren om een wereldwijde goedkeuring te kunnen verkrijgen.

Bronnen: China Daily, South China Morning Post, Reuters, alzheimer-nederland.nl, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *