Vijf jaar geleden is in Hongkong de wet op de nationale veiligheid doorgevoerd. Westerse landen legden sancties op. De achteruitgang van Hongkong als internationaal financieel centrum die daarop volgde lijkt echter in 2025 omgebogen.

In 2020 werd in Hongkong de wet op de nationale veiligheid ingevoerd: die verbiedt bewegingen voor onafhankelijkheid van Hongkong tegenover Beijing en ook gewelddadig protest tegen samenwerking tussen Hongkong en het vasteland;.
Achteruitgang
Hongkong kende als internationaal financieel centrum sindsdien en tot 2024 een periode van acheruitgang.
In 2023 viel Hongkong qua nieuwe beursintroducties wereldwijd terug naar de zesde plaats, zelfs na de beurzen in India en Indonesië. De totale marktkapitalisatie van de Indische beurzen overtrof voor het eerst die van Hongkong. En de belangrijke Hanseng index daalde vier jaar op rij, met verliezen tussen 3% en 15% per jaar.
De voormalige voorzitter van Morgan Stanley, Stephen Roach, verkondigde in febrauri 2024 dat het ‘met Hongkong gedaan was’.
Comeback
De situatie ziet er in 2025 echter helemaal anders uit en Hongkong kent een sterke comeback.
Op 20 mei was er de beursintroductie van CATL, de grootste batterijenfabrikant ter wereld. Met 5,22 miljard dollar is het dit jaar tot nu toe de grootste introductie wereldwijd. Shein twijfeltom de geplande beursintroductie in Londen naar Hongkong te verhuizen.
Over het eerste half jaar staat Hongkong wereldwijd aan de leiding qua beursintroducties. Auditor KPMG voorspelt dat in totaal dit jaar 32 miljard dollar vers kapitaal naar beursintroducties in Hongkong kan gaan.Ook sectorgenoten Ernst & Young, Deloitte en PwC voorspellen eensgezind een recordjaar voor Hongkong.
Momenteel lopen er 219 aanvragen voor beursintroducties. In het eerste halfjaar gebeurden er 44.
Bij de belangrijkste aanvragers zitten vooral Chinese bedrijven die een dubbele beursnotering vragen, één voor A-aandelen (te koop op het vasteland) en één voor H-aandelen (te koop voor internationale beleggers).
Behalve beursintroducties deed de beurs van Hongkong het ook goed op andere gebieden: De secundaire aandelenmarkt vervijfvoudigde. De geregistreerde fondsen hebben dit jaar al netto 44 miljard dollar binnen gekregen, een een verdriedubbeling.
De Hang Seng Index was dit jaar per 30 juni met 22.7% gestegen, terwijl de vergelijkbare S&P 500 index in the VS vlak bleef. De handel op de beurs van Hongkong steeg na vijf maanden 120% op jaarbasis
In een recent interview gaf Roach overigens zijn vergissing toe.
Drie negatieve factoren
De tijdelijke achteruitgang van Hongkong als financieel centrum wordt gewoonlijk aan drie negatieve factoren toegeschreven: de lokale politiek (de veiligheidswet), de slechtere relaties tussen de VS en China, en de vertraagde economische groei op het Chinese vasteland..
Veiligheidswet en Covid-19
Hongkong wordt sinds de hereniging met China in 1997 gedurende 50 jaar geregeerd volgens het principe ‘Eén land, twee systemen’. In de grondwet van 1997 was een wet op de nationale veiligheid voorzien, doch die kwam er uiteindelijk pas na veel tegenstand in 2020. Door het uitvaardigen van de wet op de nationale veiligheid is er volgens westerse critici niet veel verschil meer tussen de twee systemen van het vasteland en van Hongkong.
Die kritiek heeft er toe bijgedragen dat een aantal internationale bedrijven uit voorzichtigheid hun regionaal hoofdkwartier naar elders verhuisd hebben, zeker in het begin. In de praktijk zijn er echter geen gevallen van bedrijven of bedrijfsleiders die moeilijkheden ondervonden van de wet.
Een belangrijker reden om weg te trekken waren de stricte veiligheidsmaatregelen tegen Covid-19. Andere financiële centra openden sneller dan Hongkong.
Sinds 2024 is het aantal regionale hoofdkwartieren terug aan het stijgen. Multinationals ontdekken opnieuw de aantrekkelijkheid van hongkong als brug naar China en Azië.
Westerse sancties
Een tweede negatieve factor is de verscherpte rivaliteit tussen de VS en China. De VS hebben China willen treffen door de nationale veiligheidswet als voorwendsel te nemen om Hongkong niet meer te erkennen als aparte economische en politieke eenheid. Alle sancties tegen en beperkingen op handel en investeringen in China worden nu ook toegepast op Hongkong en elke voordelige behandeling is afgeschaft. Dit was het belangrijkste argument van Roach om te verklaren dat ‘het met Hongkong gedaan was’.
Hongkong is een radertje in de Amerikaanse koude oorlog tegen China geworden. Enkele voorbeelden: Het Amerikaans nationaal pensioenfonds investeert sinds eind 2023 niet meer in fondsen in Hongkong; in 2024 zijn Amerikaanse investeringen in sectoren als halfgeleiders, micro-elektronica en quantum informatietechnologie in Hongkong vergunningsplichtig.
Door de maatregelen van president Biden, gevolgd door andere westerse landen, werd Hongkong als internationaal financieel centrum zo goed als gewurgd. Zonder internationale investeerders geen internationaal centrum.
De terugkeer van Trump als president heeft paradoxaal positieve gevolgen voor de beurs van Hongkong. Spanningen tussen de VS en haar bondgenoten en onredelijke tarieven hebben de beurzen wereldwijd in chaos gestort. Strategieën om risico’s te vermijden dwingen internationale investeerders tot diversificatie en zo komt Hongkong terug in beeld.
Sterke verankering in China
Vandaag is Hongkong als internationaal financieel centrum meer dan vijf jaar geleden gericht op China. De meest bedrijven die er een beursintroductie zoeken zijn Chinese. 70% van de Han Seng index bestaat uit Chinesese aandelen. En de dagelijkse beurshandel gebeurt voor 45% door investeerders van het vasteland.
Waarnemers wijzen erop dat een kleine regio als Hongkong altijd afhangt van investeerders en bedrijven van grotere landen. Historisch gezien waren dat Britse en Amerikaanse investeerders, vandaag Chinezen van het vasteland.
Dat brengt ons bij een derde negatieve factor: de afhankelijkheid van de conjunctuur in China. Hongkong ging achteruit omdat de economie van het vasteland de voorbije jaren vertraagde. Maar ook op dit punt is er in 2025 beterschap.
De talrijke maatregelen die de Chinese regering neemt om de economische groei op peil te houden in combinatie met specifieke maatregelen om de vastgoedmarkt te stabiliseren, de beurzen relatief stabiel te houden, de privébedrijven te ondersteunen, buitenlandse investeringen aantrekkelijker te maken en Chinese bedrijven gemakkelijker toegang te geven tot de beurs van Hongkong hebben ook het vertrouwen in Hongkong als financieel centrum versterkt.
Bron: Lianhe Zaobao (grootste Chinese krant in Singapore), Caixin