De digitale stand van zaken 57

Telecom boert goed door 3G
–De telecomsector blijft het goed doen, aangedreven door de groei in 3G. Het land deed er maar vijf jaar om het aantal GSMs te verdubbelen tot een miljard. China Mobile heeft met 683 miljoen de grootste klantenbasis en daarvan zijn er 67 miljoen 3G-ers. China Unicom had in juni echter ook 57 miljoen 3G-gebruikers. Volgens senior analist Joss Gillet bij Wireless Intelligence deed China er maar 13 kwartalen over om een vierde 3Gers te bereiken terwijl dit in Europa 20 kwartalen duurde. Voorspeld wordt dat tegen 2016 de helft van de telecommarkt in China 3G zal zijn.
PC-verkoop: eerste achteruitgang
Volgens gegevens van IDC kende China’s PC-verkoop een eerste achteruitgang sinds 15 jaar. In Q2 daalden het aantal verschepingen met 2,5 % tot 18 miljoen op jaarbasis. Van de top 5 Lenovo, Dell, Acer, Asus en HP kon enkel Lenovo haar marktaandeel vergroten. Qua verschepingen gingen enkel Lenovo en Asus vooruit. HP maakte met 38% achteruitgang de grootste val. Verwacht dat de traditionele IT-producten niet vroeger dan in Q4 zullen heropleven. Dit komt niet enkel door de internationale conjunctuur, maar ook door de hoge prijs van de ultrabooks. Tegen het jaareinde zal ook Windows 8 op de markt zijn. (wantchinatimes)
Huawei groter dan Ericsson
–Gedurende het eerste semester had Huawei met 16 miljard $ meer inkomen dan het Zweedse Ericsson dat er 15 miljard $ had, meldt Shanghai’s First Financial Daily. Ericsson had wel meer winst . De kost bij Huawei heeft te maken met de omvorming van telecomuitrustingproducent naar vervaardiger van gsms en tablets. Bij concurrent Nokia-Siemens werd tijdens Q2 227 miljoen euro verlies geleden. Nokia realiseerde tijdens Q2 1,4 miljard euro verlies en verzond met 83 miljoen GSMs 5% minder dan het jaar voordien. Nokia begon met besparingen: nadat twee van de vier regionale verkoopscentra werden opgedoekt, is het nu de beurt aan een onderzoekscentrum in Peking.
Apples groei verzwakt
Tijdens het tweede kwartaal steeg Apples verkoop in China “maar’ met 48 %, wat 28 % minder is dan de vooruitgang tijdens Q1. De iPad heeft nog altijd 75 % marktaandeel bij de tablets en ook de iPhone is populair. Voor Apple is China de grootste markt na de VS, maar de nieuwe iPad zit nog niet in de verkoopscijfers. Overigens moet de introductie van de iPhone 5 worden uitgesteld bij gesbrek aan chips. Vooral bij de smartphones blijft de groei voortduren: dit jaar wordt een groei van 103 % voorspeld.
Baidus winst omhoog
Baidu zag zijn winst gedurende het tweede kwartaal stijgen met 70 % aldus  The Wall Street Journal. Niettegenstaande de meerkosten (de helft meer administratiekost en 83 % meer onderzoek) steeg deze winst tot 436 miljoen $. Het inkomen steeg met 60%. CEO Robin Li was in zijn nopjes deze gunstige cijfers te kunnen meedelen niettegenstaande de mindere conjunctuur. Sinds Google bekend maakte naar Hong Kong te vluchten is het aandeel van Google in de Chinese zoekmarkt voortdurend gedaald. Baidu heeft overigens in Singapoer in samenwerking met het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) een laboratorium geopend dat zich zal specialiseren in spraaktechnologie van de oosterse talen.
Alibaba gesplitst in 7
De e-commercegigant Alibabagroep heeft haar organisatie veranderd zodat er nu 7 groepen zijn. Alibaba.com die in Hong Kong van de beurs werd gehaald wordt opgesplitst in een onderdeel Alibaba International Business Operations en Alibaba Small Business Operations, rescpectievelijk voor de buitenlandse en de binnenlandse markt. De andere 5 eenheden blijven Taobao.com, eTao, Tmall.com, Juhuasuan (groepskoop) en de groeps cloud computing en IT-groep AliCloud. Bedoeling is tot meer integratie te komen vooral tussen de B2B-eenheid voor KMO’s met Taobao. De groep telt 23.000 personeelsleden.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar