De LEESTAFEL # 5

Hunkvertising (Foto GGR )disclaimer

Deze week 2 + 5 aanbevolen artikelen op de leestafel ! Van interne migranten in de steden via Italiaans-Chinese samenwerking naar jongerencultuur vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken. Twee + vijf story’s die u nergens anders zult lezen. Dat moet voorlopig de leeshonger wat kunnen stillen klik en lees

Een vrouw in Yao-klederdracht met ID en Hukou (Foto: Cui Meng/Global Times) disclaimer

EASTISREAD.COM Giving immigrant workers urban identities: what can be done?

Lu Ming, professor aan de Shanghai Jiaotong Universiteit, stelt hukou-hervormingen voor om te zorgen voor meer gelijkheid tussen stadsbewoners en voor een betere verstedelijking. Hij ontkracht mogelijke bezwaren tegen een eerlijkere toegang voor immigranten uit het platteland tot stedelijke voordelen. Meteen geeft Lu een goede analyse van de hukouproblematiek. In China is de toegang tot sommige openbare diensten verbonden aan de plaats van de hukou, het domicilie van een gezin. De hukou veranderen is nog steeds moeilijk. Daardoor leven in de steden nu 300 miljoen mensen met een hukou van het platteland. Het artikel analyseert waarom en hoe het systeem hervormd/afgeschaft wordt en het debat over hoe snel dit moet/kan.

CHINA DAILY via BRIX  Why Should Italy Stay in The Belt And Road Initiative?

Het memorandum van overeenstemming tussen China en Italië over het Belt & Road Initiative (BRI, de nieuwe zijderoutes) moet ten laatste in begin 2024 worden verlengd of geschrapt. Professor Michele Geraci, voormalig staatssecretaris van het Italiaanse Ministerie van Economische Ontwikkeling, speelde een sleutelrol bij de realisatie van de samenwerking tussen China en Italië. Hij betoogt in de China Daily dat Italië zich moet blijven inzetten voor het BRI en waarom het meer moet samenwerken met China in andere regio’s, zoals de ontwikkeling van Afrika. Met feiten en argumenten. BRIX neemt Geraci’s opiniestuk over. BRIX is het Belt and Road Institute in Sweden.

Foto GRR disclaimer

GINGER RIVER REVIEWs eigen Leestafel : Five China stories you need to read

Elke week brengt GRR (GINGER RIVER REVIEW) vijf boeiende Chinese reportages geselecteerd uit de Chinese sociale mediaplatforms + een Engelse vertaling. Bij elk verhaal geeft GRR een kort, slim commentaar. De onderwerpen van vorige week: ‘hunkvertising’ – Japanse resto’s in China – Seniorenuniversiteiten – herwaardering fabrieksarbeid jongeren – Beidaihe badplaats voor experts?

(Foto GRR) disclaimer

‘Een extra woordje uitleg’: hunkvertising is reclame met mooie mannen, zeevruchten uit Japan? (denk ‘radioactief’), jonge academici geven les aan bejaarde studenten, ‘ga dan maar op fabriek werken!’… met plezier!, in Beidaihe is ook plaats voor andere dan politieke topfiguren.

Menu 2 + 5 dat moet voorlopig de leeshonger wat kunnen stillen…”

(Foto GRR) disclaimer



Print Friendly, PDF & Email