De stand van zaken 102

Ontwikkelingsplan Centraal China
–De regering heeft het ontwikkelingsplan voor Centraal China goedgekeurd. Deze regio bestaat uit de provincies Shanxi, Anhui, Jiangxi, Henan, Hubei en Hunan. De focus van het plan  ligt op graanteelt, energie, grondstoffen, moderne uitrusting en hightech. De provincies moeten hun waterwegen en havens moderniseren en meer secundaire aanvoerluchthavens bouwen. In de hoofdsteden Wuhan, Zhengzhou en Changsha zullen financiële hervormingen worden versneld en ook de innovatie aangewakkerd. In de minder ontwikkelde gebieden ligt de klemtoon op het verbeteren van welzijn en sociale zekerheid enerzijds en milieubehoud/energiebesparing anderzijds.
Guizhou groeit snelst
–Volgens een rapport dat geciteerd wordt door Shanghai ‘s First Financial Daily heeft Guizhou de snelst groeiende economie en Peking de traagste. Het zuiden van Guangdong leidt betreffende volume/schaal. Drie van de leidende economische regio’s vertonen vertragende groeivoeten: naast Peking betreft het Guangdong en Zhejiang. De trend is dat de groei in het westen groter uitvalt dan in het oosten.
Changsha stimuleert voor 829 miljard
In de hoofdstad van Hunan is een stimuleringsprogramma gelanceerd ter waarde van 829 miljard yuan dat besteed zal worden aan 195 projecten. Vorig jaar kende Changsha nog een groei van 12,9 %. Het geld zal zowel worden gespendeerd aan het uitwerken van infrastructuur als voor groene projecten zoals energiebesparing in de nijverheid. Verwacht wordt dat het voorbeeld van Changsha  navolging zal krijgen. Naar verluidt staat Guizhou op het punt 3000 miljard te investeren in een programma ter bevordering van het ecotoerisme. Bij de steden wordt verwacht dat Nanjing en Ningbo binnenkort met een stimuleringsplan uitpakken en Xian maakte deze week bekend dat het 9 nieuwe metrolijnen zal aanleggen. .(SCMP, FT)
Bonden op schema
De Federatie van Vakbonden beweert op schema te zitten om haar doelstelling tegen 2013 een vakbondsvertegenwoordiging te hebben in 95 % van de ondernemingen met buitenlandse kapitaalinbreng, te halen. Momenteel hebben van de 180.000 buitenlandse ondernemingen 81 % een vakbondsvertegenwoordiging. Ondertussen hebben alle Wal-Mart en Kentucky Fried Chicken-vestigingen een vakbondsafvaardiging. De Federatie van Vakbonden wil ook tegen volgend jaar dat in 80 % van de bedrijven collectieve onderhandelingen plaats grijpen over de stijging van de lonen en voor 100 % in de Fortune top 500 bedrijven.
Tegenonderzoek in zonnecellen
Het Chinese ministerie van handel heeft aangekondigd dat het een onderzoek start naar dumping van Amerikaans en Zuid-Koreaans polisilicium dat gebruikt wordt voor de fabricatie van zonnecellen. De Chinese heffingen zouden vooral de grootste producent van silicium – de Amerikaan Hemloc– en de grootste Zuid-Koreaan OCI Corp treffen Dit wordt door velen gezien als het Chinese antwoord op de Amerikaanse 35% antidumping heffingen op zonnepanelen sinds begin dit jaar. Die heffingen maken het Chinese uitvoerders van zonnepanelen, zoals Suntech Power Holdings, Yingli Green Energy en Canadian Solar die 20% van hun productie in de VS afzetten, erg moeilijk. Chinese firma’s hebben 60% van de wereldmarkt en die verkeert momenteel in crisis.
KPMG krijgt fiat
KPMG is de eerste van de vier wereldwijde revisorenkantoren waarvan het reorganisatieplan door het Chinese ministerie van financiën goedgekeurd werd. Tot nu toe werkten de vier via joint-ventures waarin buitenlanders – of revisoren van Hongkong- het voor het zeggen hadden. In mei vroeg het ministerie hen echte partnerschappen op te zetten zoals in andere landen  en te zorgen dat de meerderheid daarvan lokale Chinezen zijn. KPMG heeft dat intussen gedaan; 15 van zijn 25 partners in China zijn lokaal, de rest komt vooral uit Hongkong. Verwacht wordt dat Ernst&Young spoedig zal volgen. (Xinhua)
CIC: gemengde cijfers
China’s Soeverein Fonds China Investment Corporation (CIC) heeft vorig jaar op haar buitenlandse investeringen 4,3 % verloren, terwijl in 2010 nog 11,7 % winst geboekt werd. Gestart in 2007 kende CIC een jaarlijkse gemiddelde winst van 3,8 %. Eind 2011 bedroegen CICs globale activa -Central Huijin Investment incluis- 482 miljard $, wat 11 % meer is dan de 410 miljard $ het jaar voordien. Toch boekte het consortium nog (buiten+binnenland) 48 miljard $ winst, maar toch is dat een afname met 6%. Het Soeverein Fonds van Singapore zag een analoge evolutie. Het bestuur heeft beslist zijn portefeuille beter te spreiden over een horizon van 10 jaar. Nu maken de activa op lange termijn de helft uit van het totaal.
Scheepsbouw zinkt
De Chinese scheepsbouw zag tijdens het eerste semester een dramatische val van het aantal bestellingen, aldus de vicesecretaris generaal Ye Meng van China Shipowner’s Association (CSA) aan de Global Times. Het gaat om de slechtste tijd in 10 jaar. Volgens data van Clarkson Research Services geciteerd in de SCMP hebben de Chinese scheepswerven maar bestellingen voor 3 miljoen bruto ton gekregen, terwijl dit op het hoogtepunt in 2007 32 miljoen bedroeg. Het zou maar om 182 schepen gaan. Gevreesd wordt dat de komende 3 jaren de helft van China’s scheepsbouwers zou kunnen failliet gaan. Er wordt gehoopt op soelaas vanwege de regering die steunmaatregelen zou kunnen uitvaardigen ter bevordering van innovatie en de bouw van gespecialiseerde schepen met schonere energie.
Chinese fondsen willen Dexia-arm
Twee Chinese fondsen staan dichtbij een akkoord om de activa-arm van Dexia op te kopen meldt de Financial Times. Het gaat om een deal van 500 miljoen euro. De gegadigden voor Dexia Asset Management zijn Hony Capital en GCS Capital. De deal zou binnenkort romd zijn. (FT)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *