Bestuur Beijing buigt het hoofd

De  leiders van Beijing hebben tijdens een rouwceremonie voor de slachtoffers van de regenval toegegeven dat ze lessen moeten trekken uit de ramp.
Zeven dagen geleden vielen er bij een ongewoon zware regenstorm in Beijing 77 doden.  Dat de overheid een aantal dagen lang had volgehouden dat het maar om 37 slachtoffers ging  was alweer een punt van kritiek bij het publiek. Eerder hadden verontwaardigde burgers gewezen op allerlei aken die mis waren met de stedenbouw, de infrastructuur en de noodhulp van de hoofdstad. Guo Jinlong, onlangs tot secretaris van de Communistische Partij benoemd, en tot voor kort burgemeester, heeft toegegeven dat er reden tot kritiek was en dat de lessen uit het gebeurde moesten worden getrokken. Dienstdoend burgemeester Wang Anshun voegde eraan toe dat er beter naar de bevolking moest worden geluisterd en dat de gemeente rekening zou houden met alle suggesties ter verbetering van bijvoorbeeld de noodhulp. ‘Dit mag nooit meer gebeuren’ zei Wang. Ter herdenking van de slachtoffers en om aan te geven hoezeer de bestuurders zijn doordrongen van de ernst van de aangerichte schade, werd er een plechtigheid gehouden.
Dit gebeurde zoals de traditie het wil op de zevende dag na de ramp. Alle belangrijke functionarissen waren aanwezig en bogen een aantal keren op een plaats aan de rivier waar veel doden waren gevallen. Daarna was er een gezamenlijke maaltijd van de topkaders, getroffen families en hulpverleners. Het hoofd van de wijk die het meest te lijden heeft gehad heeft toegegeven dat de toestand chaotisch blijft, met geblokkeerde wegen en gebrek aan elektrische stroom en drinkwater. Inderhaast is er voor vervangende woongelegenheid gezorgd. In de hele wijk ondervinden 800.000 mensen op een of andere manier de weerslag van de waterramp. Schade aan huizen en vervoermiddelen loopt in de honderden miljoenen euro’s. Alle dienstverlenende instellingen zoals brandweer, politie, ziekenhuizen blijven voorlopig paraat.
Er werden nog meer zware regens verwacht, maar die hebben nu huisgehouden in Tianjin. Daar was de gemeente door het gebeurde in Beijing extra alert en het is een geluk dat het noodweer niet twee keer vlak na elkaar heeft toegeslagen. Een bijkomende reden waarom de bestuurders van Beijing zo aangeslagen zijn en waarom de ervaring hen extra nederig maakt is de nadering van het uiterst belangrijke partijcongres met de machtswissel. Een paar dagen geleden is er bij alle gemeentebesturen op aangedrongen om voor dat congres de nodige rust en orde te scheppen. Dat moet niet alleen gebeuren door scherper toezicht van bijvoorbeeld de ordediensten, maar ook door het oplossen van aanslepende conflicten en het ernstig ingaan op petities en eisen die voor onrust zouden kunnen zorgen.
Vermelden we nog dat de China Daily het indianenverhaal vertelt hoe een Belgische muziekgroep zich op 21 juli een weg baande door de watermassa om met een paar uur vertraging te kunnen spelen in Ma’ anshan. Hoewel de toeschouwers 2 uur hadden moeten wachten, waren 80 % van de toeschouwers toch gebleven.

Print Friendly, PDF & Email

19 comments for “Bestuur Beijing buigt het hoofd

  1. Maar al met al een ramp door mismanagement van de beijing overheid.
    Wat ik ook weer opvallend vond is de weerstand van bestuurders om om slecht nieuws naar buiten te brengen . Vertel wat er aan de hand is, leg uit wat de problemen zijn en introduceer de plannen voor verandering.
    Ik was in Chengdu, afgelopen maand, en nog steeds zijn daar dingen onduidelijk mbt de aardbeving in 2008. Dr is een hoop geld verdwenen en veel mensen hebben niet de beloofde ondersteuning ontvangen. Dat is dus al 4 jaar geleden ! Ik denk dat de chinese overheid bovenop een tijdbom zit.

  2. Bij elke ramp blijkt dat men vooraf fouten gemaakt heeft en achteraf niet 100% juist is opgetreden. Ook België en Nederland hebben rampen gekend met doden die te vermijden waren. Om te beweren dat China op een tijdbom zit moet men aantonen dat de Chinese overheid het slechter doet dan bijvoorbeeld de Japanners of de Amerikanen wanneer die met (natuur)rampen geconfronteerd worden. Ik heb in 2008 de grote aardbeving van Sichuan in China zelf meegemaakt en heb veel bewondering voor de manier waarop die aangepakt is en ook de manier waarop de nationale solidariteit zich ontwikkeld heeft. Over de Chinese manier om in de media verslag uit te brengen over de ramp wil ik niet oordelen. Wel weet ik dat de Westerse media-aanpak van rampen walgelijk is.

  3. Natuurlijk, ik bewonder ook de manier waarop de mensen met rampen omgaan, zie ook hoe er werd gehandeld door de bevolking bij de overstromingsramp in Beijing afgelopen week. Het is de gewone man die probeert om om te gaan met de fouten van de officials.
    Over die tijdbom: net vandaag stond er weer een artikel in The Global Times over het wantrouwen van het grote publiek mbt tot de nieuwsvoorziening van de overheid (http://www.globaltimes.cn/content/724215.shtml). Mensen zoeken informatie op het internet, vaak ongefundeerde geruchten, maar de nieuwsuitzendingen worden niet meer geloofd. En daar is genoeg reden voor ook !
    Over de aanpak van rampen door de westerse media kan ik best een heel eind met je meegaan, maar we hebben het hier over China. Een ander forum is daar beter geschikt voor, denk ik.

  4. Taxi Chauffeurs en hotels die de prijzen direct vervijfvoudigen (en meer). Je hebt gewone man en gewone man.
    Ambtenaren die in 7 dagen een ziekenhuis voor 7000 patiënten uit de grond stampen. Je hebt officials en officials.
    Het vertrouwen in de “vrije pers” is ver te zoeken na kennismakingen met berichtgevingen uit Het Westen over Tibet en Xinjiang. Je heb niet meer geloven en niet meer geloven.

  5. Article 41 of the Constitution of China stipulates that citizens have the right to criticize or give suggestions to any government agencies or staff members, but should not make up or twist facts.
    En het omgekeerde geldt dus ook: de overheid mag geen feiten verdoezelen.
    Aub niet verwijzen naar slechte praktijken elders, dit forum gaat over China.

  6. Chinezen geloven niet in de “vrije pers” uit Het Westen. Het gaat inderdaad over China.

  7. “En het omgekeerde geldt dus ook: de overheid mag geen feiten verdoezelen.”
    Volgens de klassieke logica is dit een onjuiste conclusie. De regels van de logica gelden zowel in China als de rest van de wereld.

  8. Waar staat dat dit forum allen over China gaat? Vele artikelen op dit forum gaat over China en de rest van de wereld. En dat is maar goed ook. Want jezelf voor de gek houden door allen zaken te zien die in je straatje past levert een vertekend wereldbeeld op.

  9. bedoel je nou echt dat de overheid feiten mag verdoezelen???????? dat meen je niet

  10. Ik bedoel dat je niet logisch kan denken!
    “En het omgekeerde geldt dus ook: de overheid mag geen feiten verdoezelen.”
    Met “dus” geeft je aan dat “de overheid mag geen feiten verdoezelen.” een logische gevolg is van
    “Article 41 of the Constitution of China stipulates that citizens have the right to criticize or give suggestions to any government agencies or staff members, but should not make up or twist facts.”
    en dat is waar.

  11. “bedoel je nou echt dat de overheid feiten mag verdoezelen????????”
    Waar heb je leren lezen?

  12. als je me goed begrepen hebt dan heb je al door dat ik “en dat is waar” het woord “niet” per ongeluk heb weggelaten. Het moet “en dat is niet waar” zijn.

  13. Feiten verdoezelen is zover ik het kan beoordelen door de politiek en overheden over de hele wereld tot een tot kunst verheven.
    Ik ben er niet blij mee maar ik hoef geen land te regeren. Kritiek leveren is makkelijk. Belangen evenwichtig balanceren is een kunst.

  14. Mag de overheid feiten verdoezelen?
    Ik vind van niet als het gebeurt om de persoonlijke belang van de betreffende ambtenaar of instantie te beschermen.
    Ik vind dat het soms kan of zelfs moet als het gebeurt in de kade van de “Algemeen Belang” of “landsbelang”.

  15. klopt, maar als feiten jaren geleden gebeurd zijn, wordt het nu tijd om openheid te geven. Om te leren van de lessen uit het verleden. ‘Grote sprong voorwaarts’ was een desastreuze onderneming van MAO die de mensen in China grote, grote ellende heeft bezorgd. De reactie van mao op kritiek veroorzaakte nog meer ellende.
    En nu? Kritiek wordt de kop in gedrukt, kritikasters worden opgesloten, en corruptie viert hoogtij.
    En ik weet dat meer mensen in China het beter hebben.

  16. “En nu? Kritiek wordt de kop in gedrukt, kritikasters worden opgesloten, en corruptie viert hoogtij.”
    Gevoelsmatig heb je gelijk. Maar de feiten zijn anders. Nog nooit is er zo veel vrijheden en mogelijkheden geweest (voor de Chinese bevolking) om zich te laten horen. En wat belangrijker is, hoewel de Chinese regeringen het niet openlijk toegeven, die stemmen bepalen steeds meer het beleid van de Chinese regeringen.
    Wat de ‘Grote sprong voorwaarts’ betreft. Zowel in de officiële als de ondergrondse pers wordt er over geschreven. Er waren ernstige bestuurlijke fouten gemaakt maar het was in de eerste instantie een natuur ramp. Zoekt maar de weergegevens van die periode op. Voor vergelijking zoekt ook de dodental van voor de “bevrijding” op bij vergelijkbare periodes van droogte.
    De kracht van propaganda is het weglaten van feiten.(Geldt voor China en de rest van de wereld)

  17. Hebben de Chinese leiders wat geleerd van al die rampen?
    Voor zover het praktische uitvoerbaar is wel. In plaats van in één keer Het Westen te willen bijbenen/inhalen zijn men veel realistische. Vernieuwingen volgen elkaar snel maar met kleine stappen op.
    Hoe spijt ook. Waar de gevestigde belangen de vooruitgang tegenhoud is het beter om niet als een olifant door de porseleinkast te lopen. Een land heeft immers meer nodig dan alleen schoenmakers.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *