De stand van zaken 113

Economie warmt terug op
–De PMI steeg in oktober terug boven de 50 uit: het cijfer bedroeg 50,2 dus omhoog vergeleken met 49,2 uit augustus en 49,8 uit september. Bij de diensten bedroeg het PMI-cijfer zelfs 55 %. Boven 50 betekent expansie van de bedrijvigheid. Ook de PMI van de HSBC die meer steunt op Kmo’s toont in oktober een maximum sinds 9 maanden. Voor de hand liggend besluit is dat China het einde van het dal achter zich laat. Gehoopt wordt in het vierde kwartaal 8 % groei te bereiken.
Consolidatie in 8 nijverheden
–De Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie, de SASAC, het ministerie van Financiën en andere betrokken organen sturen aan op herstructureringen en fusies in 8 grote industrieën: staal, auto’s, cement, machinebouw, elektrolytisch aluminium, zeldzame metalen, IT en elektronica en geneesmiddelen. Behalve een tragere groei zitten deze nijverheden met minder winst door lage concentratie en overlappende investeringen. Volgens financiële informatie blijkt dat de 829 genoteerde ondernemingen in de 8 sectoren samen 98 miljard winst maakten in de drie kwartalen, wat in 36,9 % is. 448 ervan zagen dalende winsten en 86 rapporteerden verliezen. De genoteerde ondernemingen uit de 8 sectoren maken een derde uit van de A-beursmarkt. De SASAC zal nu fusioneringen doorvoeren binnen haar staatsondernemingen.
Magere tijden in Kantons beurs
De herfstsessie van de Kantons exportbeurs zag 7,6 % minder transacties dan de vorige editie en er waren 11 % minder kopers. Uit een onderzoek bij 1000 uitvoerders blijkt dat de orders voor het vierde kwartaal ongeveer stabiel blijven vergeleken met vorig jaar. Door het anti-dumping onderzoek van de Europese Commissie over keramiek zag de Chaozhou Chenhui Ceramics Groep die het meest producten levert binnen de EU haar zakencijfer dalen met 30 % tijdens het eerste semester. (China Daily)
CIC op koopjes pad in EU
China’s soeverein Fonds CIC betaalt 450 miljoen pond voor 10% aandeel in Londens vliegveld Heathrow; Heathrow Airport Holdings Ltd bezit de vliegvelden Heathrow en Stansted in London, de Glasgow en Aberdeen luchthavens in Scotland, en deze van Southampton in zuid England. Samen bedienden ze 75 miljoen passagiers tijdens de eerste 3 kwartalen. Eerder dit jaar had CIC zich al ingekocht in een Britse watermaatschappij. Ook op vastgoed in Parijs laat CIC haar oog vallen. Van zero investeringen in 2011 verwierf China 15 % van de vastgoedmarkt te Parijs tijdens de eerste 3 kwartalen, tweede na Qatar met 30%, aldus cijfers van Jones Lang LaSalle ( China Daily)
Grieken zoeken fondsen in China
Een hoge Griekse delegatie zal eind deze maand Shanghai bezoeken op zoek naar 50 miljard € in ruil voor privatisering van activa. De Griekse consul Kalpyris in Shanghai ontkent dat het de bedoeling is met het geld gaten te vullen in de begroting maar wel investeerders te zoeken die Griekenland kunnen helpen uit het moeras te geraken en daar ook iets mee verdienen. Volgens Wang Yunfan onder hoofdredacteur van 21st Century Business Herald zijn 10 Chinese institutionele investeerders geïnteresseerd. Kalpyris verwacht Chinese vraag naar technologie, voeding en dranken, banken en vastgoed. Hij is optimistisch omdat de Griekse uitvoer met 14 % steeg tijdens het eerste semester.
China onderzoekt EU-steun aan zonnepanelen
Als reactie op het EU voornemen een onderzoek te doen naar Chinese overheidssteun aan de sector van de zonnepanelen, heeft nu ook China een onderzoek gelanceerd naar Europese steun voor deze sector. Het zal samen worden uitgevoerd met het onderzoek naar import van polysilicium import uit de VS en Z-Korea. Gevreesd wordt dat er geen winnaars zullen zijn van deze handelsoorlog, maar enkel verliezers. De VS heeft al heffingen uitgevaardigd op Chinese zonnepanelen. De Chinese producenten kloegen dan dat hun Europese collega’s van steun genieten die zij niet kregen en omgekeerd. Het Chinees onderzoek zou een jaar duren. Meer dan 60 % van China’s zonnepanelen zijn bestemd voor de EU-markt, maar het in China gebruikte polysilium komt wel voor 95 % uit VS, EU en Zuid-Korea.  (China Daily)
Hubei investeert meer in havens
De centrale provincie Hubei investeert in waterwegen en havens in een poging zijn logistiek te ontwikkelen. Tijdens het twaalfde vijfjarenplan wordt daar 40 miljard yuan voor uitgetrokken, terwijl dit in het elfde maar 10 miljard yuan bedroeg. Ook privékapitaal wordt uitgenodigd. Hubei heeft de langste afstand van de Yangtzerivier. De kost van vervoer via het water bedraagt maar een tiende van vervoer via de weg, aldus transportspecialisten.
Toch waterkrachtcentrales in Cambodja
Cambodja heeft het licht op groen geplaatst voor het Hydro Power Lower Sesan 2-project dat 781 miljoen $ wil investeren in een waterkrachtcentrale van 400 MW op een zijtak van de Mekong in de provincie Stung Treng. Minister Hun Sen heeft bevolen nieuwe huizen te bouwen voor de uitgedreven bevolking die milieu-Ngo 3S Rivers Protection Network op 50.000 raamt. Cambodja’s eerste grote dam was van Chinese makelij : de tweede wordt gebouwd door China en Vietnam. Cambodja plant tegen 2019 9 waterkrachtcentrales bouwen voor 2.045 MW en 4 daarvan zouden Chinees zijn.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar