Dividendbelasting en circuit breakers om Chinese beurzen te kalmeren

Vanaf vandaag wordt de dividendbelasting verlaagd voor aandeelhouders die voor langere tijd investeren. Verder hebben de toezichthouders van de effectenbeurzen een plan uitgewerkt om een golf van paniekverkopen te breken door middel van een noodrem, de circuit breakers.

recente evolutie van de samengestelde index Shanghai (China Daily)

recente evolutie van de samengestelde index Shanghai (China Daily)


Als het plan voor een noodstop wordt aangenomen, zullen de beurzen van Shanghai en Shenzhen de handel voortaan telkens gedurende een half uur stopzetten bij een te grote volatiliteit. Daarvan zal sprake zijn als de index die de prestaties van de 300 grootste beursgenoteerde bedrijven weergeeft met 5% omhoog springt of omlaag valt binnen een handelsdag.

Circuit breakers

Als de CSI 300 (China Securities Index) een variatie van 7% optekent wordt de handel zelfs voor de rest van de dag stilgelegd. De noodstop zal ook worden toegepast op de beurs voor de termijnhandel (China Financial Futures Exchange) in Shanghai. China spreekt overigens zelf vaak van de Hushen 300 index (hu afkorting voor Shanghai en shen voor Shenzhen).
Het publiek krijgt tot 21 september de kans om reacties of commentaar te geven op het voorstel, dat voor het eerst werd gelanceerd door de toezichthouder van de beurzen, de China Securities Regulatory Commission (CSRC). De verantwoording voor deze ingreep met zogenaamde circuit breakers is dat ze ‘de orde op de markt zal herstellen, de belangen van de investeerders beschermen en dat ze de gezonde ontwikkeling van de kapitaalmarkt op lange termijn zal stimuleren’. De CSRC stelt vast dat beleggers op de Chinese effectenbeurzen meestal kleine of middelgrote investeringen doen en dat de markt vaak grote fluctuaties in beide richtingen te zien geeft. Het nieuwe mechanisme zal volgens de regulator voorkomen dat beleggers te impulsief reageren, omdat ze meer tijd krijgen om na te gaan of de aandelenprijs redelijk is.

Dividendbelasting aangepast

Wie een aangekocht effect na een maand of eerder alweer verhandelt zal een belasting van 20% moeten betalen op de winstuitkering (dividend). Deze dividendbelasting, de som die beursgenoteerde ondernemingen voor afdracht aan de belastingdienst moeten inhouden op de dividenden (winstaandelen) die ze uitkeren, wordt 10% voor investeerders op een termijn van een maand tot een jaar. Wie een aandeel meer dan een jaar lang houdt krijgt ontheffing van de dividendbelasting, die tot vandaag 5% bedroeg. De maatregel is aangekondigd door het ministerie van Financiën samen met de Chinese belastingdienst en de toezichthouder van de effectenhandel.
Voorstanders van voortgezette markthervormingen zijn niet gelukkig met de ingrepen. Zo vrezen ze bijvoorbeeld dat het een voorteken is voor verder uitstel van de connectie tussen de beurs van Shenzhen en die van Hongkong. Met de maatregelen wil de overheid het tumult dat de Chinese beurzen sinds half juni teistert tot bedaren brengen. Ook na de pauze van het lange vrije weekend ter gelegenheid van de 70e Verjaardag van de Overwinning in WO II, was de effectenmarkt in China weer tamelijk volatiel.
SCMP, Xinhua, China Daily Asia, BBC, wikipedia, www.dfbonline.nl (financiële begrippenlijst)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *