Economisch plan voor 2012 opgesteld

Deze week vond de Central Economic Working Conference plaats in Beijing. Ze moest het economisch plan voor 2012 opstellen. Op de conferentie waren de nationale en provinciale leiders aanwezig, de ministers, de top van de grootste staatsbedrijven en de top van het leger.
Bij dalende uitvoervooruitzichten, groeiende overheidsschulden en toenemende onbetaalde leningen is financiële stabiliteit de grootste kopzorg. Men zal een evenwicht moeten zoeken tussen een stabiele groei, een herorientatie van de economie naar binnenlandse consumptie  en het in toom houden van de inflatie.
De slotverklaring stelt dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie ‘extreem grimmig en ingewikkeld’ zijn, maar dat China een relatief snelle economische groei zal blijven nastreven. ‘Vooruitgaan in stabiliteit’ wordt  het hoofdthema voor volgend jaar. Stabiliteit wordt zowel economisch (groei, prijzen, strategie) als sociaal bedoeld.De economische politiek moet meer gefocust en flexibeler worden om tijdig te kunnen reageren op de veranderingen in de wereld.
De Chinese economie is al een tijdje aan het vertragen. In het eerste trimester zat men nog 9,7% boven het jaar voordien, in het derde 9,1%. In november daalde de industriële productie voor het eerst sinds de crisis van 2008-9. De index van de consumptieprijzen bereikte dit jaar een piek van 6,5% in juli, maar daalde tot 4.2% in november.
De monetaire politiek (wisselkoers, bankkredieten) en de fiskale politiek ( tekort op de nationale en locale begrotingen) blijven voorzichtig, aldus de verklaring. De maatregelen om de vastgoedmarkt af te koelen gaan verder, zodat de prijzen tot een aanvaardbaar niveau zakken. Tegelijk zullen meer sociale woningen gebouwd worden.
Dit alles betekent dat de economie waar nodig zal bijgestuurd worden, maar zonder grote veranderingen van oriëntatie. Ondanks de vertragende groei bekijkt de Chinese overheid nog steeds de inflatie als vijand ; ze is (nog) niet van plan over te schakelen op een relance politiek. Bepaalde economisten uit de privé-sector vragen zich af of China ondanks deze verklaring toch niet in alle stilte aan de relance begonnen is. Zij wijzen erop dat de verhoogde reserveratios voor de banken, die het krediet afremmen, onlangs terug wat verminderd werden. Meer doortastende maatregelen zouden er pas komen indien de groei beneden 8% zou dalen.
(Xinhua,scmp)
Zie ook Dialogue (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *