“Een op 5 LED-firma’s zal falen in 2013”

Kenners verwachten dat dit jaar een vijfde van China’s LED-producenten zal bankroet gaan door de overproductie en de lage prijzen. Peking wil echter dat de LED-sector tegen 2015 instaat voor een derde van de verlichting in China, een verdrievoudiging van het huidige getal. McKinsey verwacht dat de LED-markt in China tot 2016 jaarlijks met 40 % gaat stijgen.

ledsector

Photo: Wantchinatimes


De LED (light emitting diodes)-sector is in hetzelfde bedje ziek als de sectoren wind- en zonne-energie. De regering vaardigde voorkeursmaatregelen uit omdat meer ecologische productie een onvermijdelijke trend is. Iedereen gooide zich dus op de markten van de toekomst met als overproductie als gevolg bij China’s 4000 bedrijven die LEDs produceren. De sector werd ’s werelds grootste, maar de intense concurrentie deed de prijzen halveren. Irving Pun stichtte in 2006 te Shenzhen “Civilight Shenzhen Semiconductor Lighting”, maar is nu omringd door een paar tientallen rivalen. De regering wil dat tegen 2015 een derde van de binnenlandse verlichting door LEDs wordt opgewekt en dit betekent ongeveer een besparing van wat de 3 klovendam jaarlijks aan stroom voortbrengt.
De vraag blijft echter zwak. De gezinnen schakelen maar traag over omdat LEDs duurder uitvallen dan de traditionele belichting. Er doken ook kwaliteitsproblemen op die het consumentenvertrouwen hebben aangetast. Vele kleine producenten zien het einde van de tunnel niet en kenners verwachten dat dit jaar 20% van hen zou failliet gaan. Verwacht wordt dat na de consolidatiefase die 5 tot 10 jaar kan duren, er minder firma’s gaan overblijven maar wel sterkere. Ondertussen zou het Chinees aanbod voor het buitenland wel in het gedrang kunnen komen, want twee derden van de Chinese productie is voor export.
De laatste maanden daalden de aandelen van Ledman Optoelectronic sinds de piek in maart met 48% en deze van Shenzhen Unilumin met 37%. Buitenlandse titanen als Osram, Philips Electronics en General Electric zouden door hun expertise en solide financiën als winnaars uit het strijdperk treden. Osram en Philips die traditioneel op conventionele verlichting LED-Christmas-focusten, verhoogden recentelijk hun LED-productie. Osram die in China 8000 personen te werk stelt, opende in augustus naast Wuxi een fabriek voor LED-chips omhulsels waarbij de chips gebruikt worden uit Duitsland en Maleisië. Bij de binnenlandse overwinnaars rekenen kenners Kingsun, Foshan Electrical and Lighting, NVC Lighting Holding, Elec-Tech International, Shenzhen Unilumin en Shenzhen Refond Optoelectronics,
Experten beweren dat de LED-technologie meer milieu-en economisch profijt zullen hebben voortgebracht dan om het even welke andere schone technologie als UHV-lijnen, slimme netwerken of elektrische voertuigen. Volgens McKinsey staan LEDs in Noord-America in voor 8 % van de verlichting. In China verbruikt de verlichting 12 % van de elektriciteit.
Het ministerie wil tegen 2015 een LED-nijverheid van 500 miljard yuan. Daartoe streeft het naar de vorming van 20 tot 30 technologisch concurrentiele leiders zowel qua chips, behuizing, opspanning. Namen werden niet genoemd maar het zou zowel gaan om beursgenoteerde als niet genoteerde. Probleem is dat de Chinese firma’s voor hun chips voor de helft afhankelijk zijn van het buitenland. McKinsey verwacht echter dat de sector de komende jaren in China met 40% jaarlijks zal groeien en tot 46 % van de verlichting zal gaan uitmaken. “Het LED-tijdperk komt er ooit”, aldus directeur Zhu Jianqin van het in Hong Kong genoteerde TCOrient Lighting Holdings, dat zich voornamelijk gespecialiseert in LED-verlichting langs de wegen.
Bron: diverse bladen overgenomen bericht van Reuters
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *