FT kiest Jack Ma als man van het jaar

De stichter van ’s werelds grootste e-commerce conglomeraat Jack Ma werd door zakenkrant The Financial Times uitgeroepen tot de man van het jaar. Hij heeft niet enkel de kleinhandel in China grondig veranderd. Hij doet dit nu ook met de logistiek en in de financiële wereld schudt hij eveneens aan de takken van de bomen.
alibabagrpJack Ma (Ma Yun met zijn Chinese naam) is van eenvoudige afkomst en werd leraar Engels. Voordien trok hij gedurende 9 jaar hij met de fiets naar het Hangzhou hotel waar hij met toeristen sprak en hen gidste om praktijk met de taal op te doen. Tot 1995 had hij geen computer aangeraakt en in 1999 richtte hij met enkele vrienden Alibaba op. De bedoeling was een platform op te richten waar KMO’s zich tot het brede publiek konden richten. In 2003 maakte Alibaba voor het eerst winst en lanceerde Taobao om te wedijveren met eBay. eBay had toen 80 % van de markt in China maar tegen 2007 was dit marktaandeel gevallen tot 8% en dat van Taobao gestegen tot 84%.
Momenteel bezit Alibaba 800 miljoen gebruikersaccounts en verwelkomt 100 miljoen klanten per dag. De verkoop van de groep is groter dan deze van eBay en Amazon samen en vertegenwoordigt 2% van het Chinese BNP. 70 % van de pakjesbestelling in China komt van Alibaba. 80 % van de Chinese e-commerce gebeurt via de groep. Ondertussen staat Alibaba ook klaar met haar Cloud diensten Aliyun en het betaalsysteem Alipay. Zopas verkreeg een filiaal ook de toelating om als privé virtuele telecomdienst te opereren.
Toekomst
En dit is maar een begin want de helft van de Chinese bevolking is nog niet online en de e-commerce neemt in China dubbel zo snel toe als in de VS. Ondertussen is duidelijk dat Alibaba de kleinhandel onder druk heeft gezet. De grote Chinese winkelketens zijn al begonnen met een combinatie van hun online en offline verkoop. Buitenlandse groepen verleggen de klemtoon van hun supermarkten naar derdelijns- en vierdelijnssteden.
Jack Ma nam ondertussen ontslag als CEO om zich de komende 10 jaren meer bepaald toe te gaan leggen op de uitbouw van een gigantisch distributiesysteem waarbij dagelijks voor 30 miljard yuan pakjes binnen de 24 uren kunnen geleverd worden waar ook in China. Jack Ma plant verder niet enkel een beursgang, maar hij lanceerde ook financiële producten die met 8% return meer opbrengen dan de traditionele producten. Zal Jack Ma eveneens in het bankwezen een wervelwind veroorzaken? Het zou ons niet verrassen. Ook het onderwijs op afstand lijken hem nog mogelijkheden te bieden. Gezien zijn impact is de erkenning door de Financial Times dan ook een logische beslissing.
Bron: Wikipedia, FT
Bekijk ook Dialogue 2013 The re-emergence of China (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *