Gouverneur Zhou Xiaochuan doorbreekt zijn stilte

Na maanden stilzwijgen heeft gouverneur van de Nationale Bank Zhou Xiaochuan zijn stilte doorbroken en zijn politiek nader toegelicht. Voor hem bestaat er geen basis voor een voortdurende depreciatie van de Chinese munt.

zhouxiaochuanbZelfs van IMF-voorzitter Lagarde kreeg China kritiek dat de communicatie over de gevolgde monetaire politiek niet altijd duidelijk was. Vlak voor de heropening van de Chinese kapitaalmarkt morgen maandag heeft gouverneur Zhou Xiaochuan een interview aan het blad Caixin gegeven waarin hij zijn politiek verdedigt. Over het feit dat China in januari haar buitenlandse valuta met 110 miljard zag verminderen tot 3.230 miljard verklaarde hij dat het normaal is dat de buitenlandse reserves op en af gaan zolang ‘the fundamentals’ maar gezond zijn. Sinds de minidevaluatie in augustus heeft de Peoples Bank of China (PBOC) immers miljarden besteed om de yuan te stabiliseren. De munt geraakte onder druk zowel door de tragere groei als door een voortdurende uitstroom van kapitaal. Hij zei over geen toverstok te beschikken die van onzekerheden zekerheden kan maken. Soms moet de Nationale Bank zeggen: “Sorry, we moeten wachten op nieuwe gegevens”. Hij ontkende dat China’s strategie verdere devaluaties zou inhouden om de export te steunen ‘want er is al een een uitvoeroverschot van $ 600 miljard en de bijdragen van de uitvoer tot het bnp is niet zo laag’.
Hij bevestigde dat China niet van plan is de controle op kapitaal te verstrakken. ‘Dit zou overigens moeilijk toe te passen zijn gezien de openheid van China’. Zhou bestempelde de uitstroom van kapitaal gedurende de recentste maanden als normaal. Hij preciseerde hierbij dat een onderscheid gemaakt  moet worden tussen kapitaaluitstroom en kapitaalvlucht. Over dit verschil merkte de Financial Times op dat een deel van het kapitaal dat naar het buitenland vloeit, het betalen is van buitenlandse schulden. Volgens deze krant heeft tot een derde van deze uitstroom ook te maken met de verandering in de waarde van de portefeuille.

Speculatie

Zonder Soros met naam te noemen zei Zhou dat speculanten China als doelwit nemen, maar dat China niet zal pboctoelaten dat de markten door deze speculatieve krachten gedomineerd zouden worden. De Nationale Bank zal wel behoedzaam omspringen bij het inzetten van de middelen om de internationale speculanten te bestrijden. Volgens Zhou zal een meer flexibele yuan helpen druk af te nemen bij de speculanten zodat zijn bank optimaal de ‘munitie’ kan gebruiken met een minimum aan kosten. De PBOC gebruikt immers voortaan een korf van munten en bredere macro-economische gegevens vooraleer de waarde van de munt te bepalen die vroeger gebonden was aan de dollar. Hij bevestigde dat de trend blijft om de markt te laten beslissen over de waarde van de munt. De yuan is ten gronde stabiel tegenover de korf van munten, aldus Zhou die besloot dat er geen basis is voor devaluatie. Daarmee bevestigde hij het standpunt van Li Keqiang tegenover IMF-voorzitter Lagarde.

Andere redenen

De Chinese consument laat de waarde van de munt ondertussen niet aan zijn hart komen want gedurende de week vakantie rond het Chinees Nieuwjaar werd voor 11 % meer geconsumeerd dan vorig jaar. De Financial Times verwacht dat de munt stabiel blijft tot de vergadering van de G20-ministers van Financiën eind deze maand en verder tot de bijeenkomst van het Volkscongres.
In China Daily wordt opgemerkt dat niet de toestand van de Chinese economie de oorzaak is van de recente slechte beurscijfers. Immers terwijl de Chinese beurzen gesloten waren met Nieuwjaar, tuimelden de westerse beurzen verder naar beneden. De geciteerde economen wijten dit aan de lage olieprijs evenals aan de lage intrestvoeten die de speculatie bevorderen en tot bubbels leiden. Door de lage olieprijzen trekken een aantal soevereine fondsen kapitaal uit buitenlandse beurzen terug om het tekort op de thuisbasis te lenigen. Dit zet dan weer de Westerse banken onder druk.
Bronnen: SCMP, China Daily, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar