Grote kuis in Chongqings politie én zakenleven

Chongqing_Conghall-
Honderd bendeleden, onder wie 19 triadebazen zijn de laatste 50 dagen gearresteerd in een grootschalige aanval op de georganiseerde misdaad in Chongqing. De actie valt samen met de val van Wen Qiang, die 19 jaar politiebaas was maar opgepakt werd wegens connecties met de georganiseerde misdaad. Bij de gearresteerden zijn er veel ondernemers en zakenlui, aldus de officiële woordvoerder Zhou Bo. Volgens Han Deyun, een lokale advocaat en lid van het Volkscongres, werden ook drie miljardairs opgepakt: vastgoedtycoon Chen Mingliang, motortycoon Gong Gangmo en Li Qiang, een lokale afgevaardigde en de rijkste man uit het Banandistrict. De drie hadden nauwe betrekkingen met Wen Qiang.
Volgens Zhou Bo probeert de lokale regering er nu zorg voor te dragen dat de aanhoudingen geen weerslag hebben op economie en werkgelegenheid. Terwijl de dubieuze activa bevroren werden, is ook geld vrijgemaakt om de zaken voort te zetten, aldus Zhou. Nieuwe politiebaas Wang Lijun heeft reeds gesproken met 30 ondernemers om hen duidelijk te maken dat zij niet het doelwit vormen van de antitriadenactie. Hij stelde hen gerust dat ze niet zullen vervolgd worden omdat ze geld uitgaven aan sommige criminelen en zei integendeel dat hij hun legitieme belangen zal beschermen. De zakenlui zijn ervan overtuigd dat de nieuwe politiechef de gangsters hard zal aanpakken.
Ondertussen is het doel om andere corrupte politieleden te vinden. Tien oudere politieofficieren werden gearresteerd. Ook kwam ondertussen aan het licht dat zakenlieden die bij gokspelen in Macao veel geld verloren, door de gangsterbendes woekerleningen aangeboden kregen. Die zouden in totaal 30 miljard yuan bedragen.  
Volgens berichten in de pers van Chongqing werden 1544 verdachten gearresteerd en werd 1,5 miljard yuan bevroren. Zo’n 500 gangsters worden nog gezocht. Voor de actie werden 3000 politiemannen ingezet en kreeg de politie 9100 tips van de bevolking. Voorlopig werden 30 tot 40 politiemannen aangehouden, onder wie zes politiechefs of onderchefs op districtsniveau. Ondertussen duiken in de lokale pers allerlei sterke verhalen op over de triaden. Ze zouden 12 miljoen yuan geplaatst hebben op het hoofd van politiebaas Wang die hen vervolgt. Nu blijkt ook dat achter de taxis’s zonder licentie waartegen een recente staking van taxi’s gericht was, in feite ook de triaden zouden schuil gaan.
Bron: SCMP
Dossier Chongqing 10 jaar autonoom

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *