Het ‘leger der koeriers’ zwermt weer door de straten van Beijing…

koerier

Het ‘leger der koeriers’ zwermt weer in toenemende mate door de straten van Beijing na een paar weken van aanzienlijke vertragingen bij expresbestellingen doordat veel koeriers afwezig waren, doordat ze door Covid waren overvallen en thuis moesten herstellen…

De markt voor expresbestellingen door koeriers in China is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. 

E-commerce in het algemeen, maar vooral platforms voor sociale groepsaankopen hebben hun gamma de laatste jaren uitgebreid. Naast non-food, ‘traditionele’ e-commerce zoals voor huidverzorgingsproducten of elektronica, is er nu ook meer en meer expres thuisbezorging van verse voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, vlees enz. Ook voor veel middelgrote en kleine landbouwers is deze marktuitbreiding een impuls. Met ongeveer 6 miljard bezorgde pakketten in 2012 en 31 miljard in 2016, ging het in 2020 naar 83 miljard pakketten en werden er in 2022 meer dan 100 miljard pakketten bezorgd, aan huis en bij bedrijven. De Covid-pandemie droeg bij tot de stijging, toen veel mensen thuisbleven en de traditionele detailhandel op veel plaatsen tijdenlang gesloten was.

koerier

De ontwikkeling van automatisering en AI heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitbreiding en efficiëntie van de hele expresbezorgingsketen. Tot 2021 waren de belangrijkste concurrenten zoals STO Express, JD Logistics en Yunda Express verwikkeld in een hevige prijzenoorlog waarbij ze soms aanzienlijke verliezen leden. Vooral ook toen de Indonesische koeriersgigant J&T Express in 2020 de markt betrad.

De overheid heeft sindsdien ingegrepen door prijsregels in te stellen en de markt lijkt momenteel gezonder. 

Sinds 2-3 jaar is er nog een belangrijke verandering in de markt voor expresbestellingen. Er zijn nu bezorgstations in wooncomplexen geplaatst. Daar brengen koeriers de pakketten naartoe en de bewoners kunnen hun pakket ophalen na thuiskomst van hun werk.

De poststations zijn moderne lockers, soms zelfs uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie. De lockerstations zijn ‘hyperlokaal’, toegesneden op specifieke woongemeenschappen of bedrijfsgebouwen. De stations besparen de koeriers de gang van de laatste 100 meter naar de voordeur van het huis of het kantoor, meestal het meest tijdrovende deel van hun route… en vaak van veel trappen voorzien.    

koerier

Een observatie van onze OogGetuige.
Engelstalig origineel op de 5iZ China blog:

https://www.5iz-china.com/post/the-courier-army-is-swarming-the-beijing-streets-again
Onze OogGetuige is Gordon Dumoulin

Print Friendly, PDF & Email