China steunt inspanningen voor vrede in Ethiopië

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang en de Ethiopische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Demeke Mekonnen hebben in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een persconferentie gehouden.

Ethiopië
foto Xinhua/Wang Ping disclaimer

De pas benoemde minister van Buitenlandse Zaken van China brengt van 9 tot en met 16 januari 2023 op uitnodiging een bezoek aan Ethiopië, Gabon, Angola, Benin, Egypte, het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie en het hoofdkwartier van de Liga van Arabische Staten. Dit is het 33e achtereenvolgende jaar dat Afrika de bestemming is van het jaarlijkse eerste internationale bezoek van de Chinese ministers van Buitenlandse Zaken.

Naast vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Demeke Mekonnen had de Ethiopische premier Abiy Ahmed eerder een ontmoeting gehad met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. De premier was tevreden met Qins keuze van Ethiopië als eerste halte van zijn eerste reeks van internationale bezoeken. Ahmed zag er een teken in van de vriendschap tussen beide landen en het belang van hun bilaterale betrekkingen.

Vredesakkoord

China verheugt zich over het vredesakkoord in Ethiopië dat een einde kan maken aan de burgeroorlog daar. Het verwelkomt het staakt-het-vuren tussen de federale regering van Ethiopië en het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), dat nu geleidelijk in daden wordt omgezet. China heeft ook voorstellen naar voren gebracht ‘voor vrede en ontwikkeling in de Hoorn van Afrika’. Het standpunt van Beijing is dat Ethiopië ‘het gemeenschappelijke huis is van alle Ethiopische burgers, inclusief die uit Tigray’.

Geen inmenging + vertrouwen

Qin Gang zei op de persconferentie dat ‘China altijd van mening is geweest dat het conflict in Tigray een interne aangelegenheid van Ethiopië is en dat de Ethiopiërs de wijsheid en het vermogen hebben om zelfstandig hun interne geschillen op te lossen’. Zoals steeds respecteert Beijing de soevereiniteit en territoriale integriteit van andere landen en geeft het zijn steun aan inspanningen om nationale vrede, eenheid en ontwikkeling te bereiken, in Afrika bijvoorbeeld.

Regionale context

Volgens Qin is de strategische ligging van de Hoorn van Afrika van groot belang voor de vrede en stabiliteit van Afrika en bij uitbreiding het Midden-Oosten. Dat is de reden waarom China een document heeft opgesteld over ‘Vooruitzichten op vrede en ontwikkeling in de Hoorn van Afrika’. Beijing heeft wel enig recht van spreken. De speciale gezant voor de Hoorn van Afrika Xue Bing heeft vele landen in de regio bezocht. China heeft vanaf het begin de bijeenroeping van de vredesconferentie in de Hoorn van Afrika gesteund. Er is een grote hoeveelheid voedsel, vaccins en andere humanitaire goederen aan Ethiopië geleverd aan de burgers in de gebieden waar conflicten werden uitgevochten. Beijing zal dit blijven doen.

Oproep

China biedt aan om actief deel te nemen aan de wederopbouw. Beijing vraagt de internationale gemeenschap om ook de humanitaire hulp aan Ethiopië te verhogen en de wederopbouw en economische en sociale ontwikkeling te steunen van de regio’s waar conflicten hebben gewoed of dat nog steeds doen.

Ethiopië
Qin Gang en Abiy Ahmed (foto Xinhua / Dong Jianghui) disclaimer

Samenwerking met China welkom

Volgens premier Ahmed kijkt Ethiopië uit naar intensievere uitwisselingen van bestuurservaringen met China. Zijn regering wil kijken of ze hieruit methodes kan halen om Ethiopiërs te verenigen en op weg te zetten naar een onafhankelijke ontwikkeling en revitalisering van het land. Ethiopië heeft positieve ervaringen met China op gebieden als infrastructuur, groene economie, landbouw en de aanleg van industrieterreinen. De samenwerking heeft volgens de premier ‘opmerkelijke resultaten opgeleverd, waardoor Ethiopië een van de snelst groeiende economieën van Afrika is geworden’.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email