Hoe kreeg China COVID-19 pandemie succesvol onder controle?


Hoe kreeg China COVID-19 pandemie succesvol onder controle? Talha Burki antwoordt in het medisch tijdschrift ‘The Lancet’ op deze vraag.

Post COVID-19 party in Wuhan

Op 4 oktober telde China in totaal 90.604 corona-besmettingen en 4.739 doden. Datzelfde moment registreerde de USA 7.383.194 besmettingen en 209.382 doden. Groot-Brittannië heeft een bevolking die 20 keer kleiner is dan China, maar toch zijn er daar 5 keer meer besmettingen en bijna 10 keer meer doden. Deze contrasterende cijfers roepen de vraag op: hoe kreeg China de COVID-19 pandemie succesvol onder controle?

Trump en Xi Jinping in Verenigde Naties

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 22 september 2020 houdt VS-president Donald Trump een donderpreek. Hij spreekt over COVID-19 als het “Chinees virus” en vraagt de internationale vergadering om China verantwoordelijk te stellen voor “het loslaten van deze plaag over de wereld”.

Na Trump spreekt de Chinese president Xi Jinping. Hij dringt er bij alle getroffen landen op aan om “de wetenschap te volgen en een gezamenlijk internationaal antwoord te formuleren om de pandemie te verslaan”. Xi voegt eraan toe dat men iedere poging om dit thema te politiseren moet afwijzen.

Negen dagen later test Trump COVID-positief.

Eerst getroffen maar goed voorbereid

Hoewel China als eerste land werd getroffen door COVID-19 was het goed voorbereid om de ziekte aan te pakken. China beschikt over een centraal responssysteem bij een epidemie. Hierbij was de snelheid van aanpak de cruciale factor. Hun snelle aanpak stopte de overdracht van het virus. Eind december werden de eerste zieken gemeld in de stad Wuhan. Op 10 januari had China het virusgenoom ontrafeld en internationaal gepubliceerd. Diezelfde maand januari startte hun programma met strenge maatregelen. Hoewel andere landen veel meer voorbereidingstijd hadden vooraleer het virus hen trof, was hun aanpak afwachtend en verloren ze de controle over de situatie.

Wuhan kende een strenge lockdown gedurende 76 dagen. Vrij snel na Wuhan volgde alle andere steden in de provincie Hubei. Openbaar vervoer werd gestopt. Iedere verplaatsing beperkt, duizenden testcentra geopend, de schoolheropening na de winter uitgesteld. Om de noodzakelijke boodschappen te doen mocht slechts 1 lid per gezin enkele keren per week buitenshuis gaan. Drones met luidsprekers maanden inwoners aan hun mondmasker te dragen en hun handen geregeld te wassen.

In enkele weken heeft men in Wuhan 9 miljoen inwoners getest op COVID-19. Een efficiënt nationaal systeem voor contactopsporing werd uitgerold. Als grootste wereldproducent van beschermend materiaal kon China relatief gemakkelijk de productie van medische handschoenen en chirurgische maskers opschalen.

Op 9 februari openden in Wuhan 3 speciale COVID-ziekenhuizen. Nog 13 andere ziekenhuizen volgden in de loop van enkele weken, met in totaal 13.000 bedden. In die COVID-ziekenhuizen werden zieken met milde tot matige symptomen geïsoleerd, zodat ze thuis geen gezinsleden konden besmetten. Wie ernstige symptomen kreeg, werd overgebracht naar een klassiek ziekenhuis. Thuisisolatie is minder aangewezen want in China wonen ouderen vaak onder hetzelfde dak met hun kinderen en kleinkinderen. Slechts 3% van de ouderen verblijft in een woonzorgcentrum. Die centra bleken in westerse landen een dodelijke bron van besmetting te zijn.

Vanaf 10 maart was dit netwerk van COVID-ziekenhuizen niet langer nodig. De focus verschoof naar de preventie van lokale besmetting door importgevallen vanuit het buitenland. Iedereen die het land binnenkwam werd (meermaals) getest en systematisch in quarantaine geplaatst.

Bevolking doet mee

De meeste volwassenen herinnerden zich de SARS-epidemie en de hoge mortaliteit die dat had veroorzaakt. De ganse samenleving was zich erg bewust van het risico bij deze virusuitbraak. Heel snel droegen de Chinezen een mondmasker.

Chinezen aanvaarden het inzicht dat een ziekte aanpakken een wetenschappelijk zaak is. Er bestaat geen anti-vaccin of anti-wetenschap beweging die het gevecht tegen COVID-19 wil doen ontsporen. Zelf bijdragen aan een hoger sociaal doel zit ingebakken in de Chinese cultuur en er is geen hyper-individualisme.

Resultaten

Een studie berekende dat de gezondheidsmaatregelen die China nam tussen 29 januari en 29 februari 1,4 miljoen besmettingen en 56.000 doden heeft voorkomen. Maar dit wil nog niet zeggen dat het Chinese antwoord op de pandemie overal in de wereld zomaar kan worden overgenomen. De coördinatie tussen de verschillende overheidsdiensten en de aanvaarding door het publiek van beperkende maatregelen spelen een rol in een effectief antwoord op een pandemie.

In augustus kon Wuhan weer een enorm feest in een waterpretpark organiseren en de lokale handel kon volop hernemen. De snelle en strikte preventieve maatregelen tegen het virus hebben geloond.

Bron: China’s successful control of COVID-19 – The Lancet 8 october

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Hoe kreeg China COVID-19 pandemie succesvol onder controle?

  1. De chinezen hebben het goed aangepakt met goed resultaat.In belgie en europa daarentegen is
    geklungeld met vele doden tot gevolg.Ze hadden van in het begin de grenzen moeten sluiten en
    mondmaskers verplichten.ze hadden met andere woorden hetzelfde moeten doen zoals de chinezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *