Statistieken mei tonen stabiliteit aan

Uit de statistieken van mei blijkt dat industriële productie stabiel en kleinhandelsvolume sterk zijn. Investeringen nemen wat af. Kortom, China lijkt goed op weg om 6,5% groei te halen. Het IMF is optimistischer met een groeivoorspelling van 6,7%.

De productie in de fabrieken steeg in mei met 6,5%, iets boven het cijfer van vorig jaar. Het maakwerk voelt zich gesterkt door de aanhoudende groei in de bouwsector. De verkoop van graafmachines verdubbelde zelfs vergeleken met mei vorig jaar.
De index van de consumptieprijzen steeg met 1,5%. De productieprijs groeide met 5,5% aldus het Bureau voor Statistiek. Het investeringscijfer bedroeg van januari tot mei 8,6% terwijl dit van januari tot april nog 8,9% was. De investeringen door de privésector die 60% van de totale investeringen uitmaken, groeiden met 6,8%. De kmo’s (het midden- en kleinbedrijf) kennen problemen qua toegang tot financiering. De kleinhandel bleef floreren met 10,7% vooruitgang. De verkoop van auto’s nam voor het eerst af sinds 2015 en dit heeft te maken met het verminderen van een belastingvoordeel. Vooral de dienstensector groeit flink met een PMI van 53,5.
Al bij al geloven de meeste economisten dat China zijn doelstelling van een groei van 6,5 kan halen. Het IMF trekt van haar kant de voorspelling van de jaarlijkse groei op tot 6,7%. Tussen 2018 en 2020 rekent het op een 6,4% groei.

Vervalst

Nadat de overheid enkele maanden geleden de provincie Liaoning beschuldigde de economische gegevens te vervalsen heeft de Central Commission for Discipline Inspection maandag eveneens de provincies Binnen-Mongolië en Jilin er van beschuldigd hetzelfde te doen. Deze provincies behoren tot de zogeheten ‘roestgordel’ van provincies die het goed deden onder de planeconomie van vroeger. Blijkbaar hebben ze het moeilijk om nieuwe groeipolen te ontwikkelen.
De verantwoordelijken overdrijven de groei en minimaliseren de werkloosheid omdat zij beoordeeld worden op basis van de groeicijfers. Anderzijds pleiten specialisten voor een meer verfijnde methode voor het berekenen van de werkloosheid, de omvang van de dienstensector en de hoeveelheid aan vaste investeringen. Om de groei na te gaan, kijken sommige investeerders naar de zogeheten ‘Li Keqiang index’: die bestaat uit het vrachtvervoer, de elektriciteitsproductie en de hoeveelheid toegekende bankleningen.
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *