Minnelijke schikking in dispuut zonnepanelen (upd)

De Europese Commissie deelt mee met China een minnelijke schikking getroffen te hebben aangaande de prijzen van Chinese zonnepanelen. Commissaris De Gucht zei tevreden te zijn met de overeenkomst.
deguchtchinaHet nieuws komt van de Europese Commissie en ook commissaris De Gucht die aan de basis lag van de discussie over de prijs van de ingevoerde Chinese zonnepanelen. China is al ’s werelds grootste producent van zonnepanelen en in 2011 exporteerde het voor 27 miljard euro naar de EU. De Chinese productie verviervoudigde tussen 2009 en 2011. De EU had gedreigd met het opleggen van een invoerheffing tot 44 % tenzij een overeenkomst kon worden bereikt. Commissaris De Gucht zei dat dit nu de minnelijke regeling was waar beide partners naar streefden en vond dat het akkoord zal leiden tot een nieuw marktevenwicht aan duurzame prijzen. Het anti-dumping onderzoek dat hieraan vooraf ging, was het grootste dat ooit door de Commissie gevoerd werd.
Naar verluidt zou China jaarlijks tot 7 GW PV-producten naar de EU mogen uitvoeren zonder bijkomende invoerrechten te betalen, mits de minimumprijs van 56 cent per watt nageleefd wordt. Jaarlijks worden in de EU voor 15 GW zonnepanelen geïnstalleerd.  Tot nu toe verkochten de Chinezen  hun zonnepanelen tegen  gemiddeld 0,38 euro per watt, maar oorspronkelijk hadden de Europese firma’s rond ProSun die de klacht lanceerden  80 cent gevraagd. De overeenkomst loopt tot eind 2015 en 90 % van de Chinese producenten onderschrijven de deal. De overigen zullen de volle pot moeten betalen. Ook wanneer de 7 GW quota overschreden worden, zal 47% invoerrechten moeten worden betaald. Van Europese kant heeft de organisatie ProSun laten weten naar het Europees Hof te zullen trekken tegen het akkoord dat normaal nog door de Commissie dient te worden bevestigd. Het Chinees ministerie van Handel verwelkomt het akkoord dat gesloten werd tussen de vertegenwoordigers van de Commissie en de China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products en meent dat het de ontwikkeling van schone energie globaal zal in de hand werken. De New York Times meent te weten dat 50 van de 140 PV-producenten de overeenkomst niet wilden ondertekenen. De VS vreest bijgevolg dat deze producenten liever naar de VS zullen uitwijken met hun producten waar de invoerheffing 30% bedraagt dan in Europa de 47% te betalen. .
Bronnen: Reuters, AP, Financial Times,NYTimes
Lees ook op europa.eu persbericht
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *