Nieuwe operating systems voor Chinese telefoons

Toen de regering van de VS het Google verbood zaken met Huawei te doen, versnelde de laatste de invoering van het eigen operating system HarmonyOS. Ook andere Chinese smartphonemerken spelen met het idee proactief een eigen OS te lanceren.

Logo van Huawei’s HarmonyOS; foto Huawei (disclaimer)

Xiaomi

Smartphone- en huishoudelectronicagigant Xiaomi is de nieuwste Chinese speler in de industrie die een eigen besturingssysteem lanceert voor al zijn mobiele apparaten, auto’s en met internet verbonden thuisproducten. Xiaomi beschrijft HyperOS, het onlangs geïntroduceerde besturingssysteem, als een combinatie van een sterk aangepast Android en het eigen Internet of Things (IoT)-platform Vela, dat drie jaar geleden werd gelanceerd om een reeks slimme apparaten te ondersteunen, van polsbandjes en smartwatches tot luidsprekers, huishoudelijke apparaten en sensoren. Xiaomi prijst HyperOS aan als een ‘mensgericht’ besturingssysteem dat een hoogtepunt is van de inspanningen voor gecentraliseerd en eenvoudiger beheer van zijn uitgebreide en groeiende productportfolio één enkel besturingssysteem aan te bieden. HyperOS zal vooraf geïnstalleerd zijn op de nieuwste Xiaomi 14-smartphoneserie, evenals op apparaten die op de Chinese markt op het vasteland zijn gelanceerd, zoals smartwatches en televisies, aldus het bedrijf.

Huawei

Xiaomi is niet het enige Chinese bedrijf dat een poging heeft gewaagd om een besturingssysteem van eigen bodem te ontwikkelen. Huawei, een van de eerste binnenlandse producenten die een dergelijke poging deed, bereidt nu een gedurfdere stap voor met de lancering van het HarmonyOS Next volgend jaar. Het Next-systeem is de poging van Huawei om de banden met het Androidecosysteem te verbreken door de ondersteuning voor Androidapps op Huaweiapparaten die zijn uitgerust met het nieuwe besturingssysteem te verwijderen. HarmonyOS werd in augustus 2019 gelanceerd, enkele maanden nadat het Amerikaanse Ministerie van Handel Huawei had toegevoegd aan zijn Entity List, waardoor de in Shenzhen gevestigde telecomgigant geen technologieën van Amerikaanse bedrijven kon kopen – inclusief Google-apps en -diensten.

Android

Hoewel het Android Open Source Project nog steeds voor iedereen gratis te gebruiken is, heeft Huawei doorgezet met zijn inspanningen om het gebruik van HarmonyOS, dat voor het eerst werd uitgebracht op een slimme televisie, uit te breiden naar al zijn IoT- en persoonlijke apparaten. Om de klap voor gebruikers te verzachten, heeft Huawei – dat korte tijd ‘s werelds best verkopende smartphonemerk was voordat Amerikaanse handelssancties zijn internationale handsetactiviteiten decimeerden – tot nu toe Android-apps toegestaan om op HarmonyOS-apparaten te draaien.

Marktaandeel

Volgens StatCounter had Android in september een aandeel van ongeveer 70% in de wereldwijde markt voor mobiele besturingssystemen, , terwijl HarmonyOS een verwaarloosbaar aandeel had. Toch lijkt Huawei klaar om verder te gaan. ‘HarmonyOS heeft vier zware jaren achter de rug. Als ik nu terugkijk, is de lichte boot al tienduizend bergen gepasseerd’, zei Richard Yu Chengdong, CEO van Huawei‘s consumentenactiviteiten, tijdens een lanceringsevenement voor HarmonyOS 4 in september, daarbij verwijzend naar een beroemde regel uit een gedicht van de oude Chinese dichter Li Bai. Tegenwoordig draaien meer dan 700 miljoen apparaten op HarmonyOS, met meer dan 2,2 miljoen externe ontwikkelaars die apps voor het systeem maken, aldus Yu.

Anderen

Ondertussen blijven andere Chinese smartphonefabrikanten hun aangepaste besturingssysteem uitbouwen op het open-source Android. De bekendste daarvan zijn: Oppo‘s ColorOS en Vivo‘s OriginOS.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email