CIIE, succes internationale handel ‘and more’

Van 5 tot 10 november vindt in Beijing de 6de China International Import Expo (CIIE) plaats. Voor China de gelegenheid om aan de wereld te tonen dat het met de verdere openstelling van het land en zijn reusachtige markt menens is. Deze grote handelsbeurs zal ook een plek zijn waar geopolitieke contacten en uitwisselingen tot stand komen.

Er is een organisch verband met het Belt & Road Initiative. In 2017 kondigde Xi Jinping tijdens de openingsceremonie van het eerste Belt and Road Forum for International Cooperation aan dat China vanaf 2018 elk jaar een China International Import Expo (CIIE) zou houden. Deze expo is het eerste evenement ter wereld van dien aard waar een land op nationaal niveau zijn mondiale import centraal stelt.

CIIE
foto Xinhua / Liu Ying disclaimer

CIIE 2023 nu al succesvol

De CIIE van 2023 is de eerste na de COVID-pandemie. Deze expo is eigenlijk een som van verschillende beurzen naast elkaar, met een Landenbeurs en een Bedrijvenbeurs. Hij heeft deelnemers en gasten aangetrokken uit 154 landen, regio’s en internationale organisaties. Ruim 3.400 exposanten en bijna 410.000 professionele bezoekers hebben zich voor het evenement geregistreerd. In totaal zullen 289 van de 500 grootste en meest toonaangevende ondernemingen ter wereld deelnemen aan deze 6de CIIE. Met dit alles is het niveau van vóór de pandemie weer bereikt. Het succes van het evenement spreekt de doemverhalen tegen over buitenlandse bedrijven die China bij bosjes zouden verlaten of over ‘het einde van het Chinese economische mirakel’.

Multinationaal

De organisatoren beroemen er zich op dat er een grote deelname is van partners uit het Belt & Road Initiative van opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Van die landen werd Cuba, ook aanwezig op de CIIE, vóór de opening nadrukkelijk welkom geheten als ‘socialistisch land geleid door een communistische partij, net als China’. Van de Landenexpo behoren 16 van de 69 tentoonstellende landen tot de minst ontwikkelde landen ter wereld en van die groep hebben 29 leden hun ondernemingen naar de Bedrijvenexpo afgevaardigd.

Ambities

Het is dit jaar de specifieke bedoeling van de organisatoren om in te gaan tegen trends van anti-globalisering, vervat in termen zoals decoupling en derisking. Verder kunnen de afspraken en de contracten die uit de beurs zullen resulteren een rol spelen bij de oplossing van het zwakke mondiale economische herstel.  

Het Hongqiao International Economic Forum (Hongqiao Forum) vormt een belangrijk onderdeel van het evenement. Zakenlieden, beleidsmakers en experts zullen zich buigen over de openstelling van landen naar elkaar en hoe die ten dienste kan staan van ontwikkeling, samenwerking, innovatie en sharing. Op die manier wordt, wat China betreft, de economische openheid een manier om te bouwen aan een ‘gemeenschap met een gezamenlijke toekomst voor de mensheid’, zoals de fameuze formule luidt die de Communistische Partij van China lanceerde op initiatief van Xi Jinping.

CIIE
De Cubaanse premier neemt deel aan de CIIE en wordt vooraf ontvangen door zijn Chinese collega (foto Xinhua/Zhai Jianlan) disclaimer

Aanvullende VN

Het is dus zeker de bedoeling om van het CIIE een gewichtig economisch en commercieel succes te maken, maar ook een forum voor gedachtewisselingen. De gesprekken zullen gaan over de grote problemen waarmee de landen kampen: de klimaatcrisis, de ongelijke machtsverhoudingen tussen de verschillende regio’s en staten en uiteindelijk de oorlog en het uitblijven van vrede. Het evenement past in een rij van Chinese initiatieven en projecten waaraan China deelneemt, en waarbij het land tegenover het westerse concurrentie- en conflictmodel het Chinese model van samenwerking en vreedzame co-existentie plaatst, zoals bijvoorbeeld BRICS, de New Development Bank, BRI, het Global Security Initiative en vele andere.

Xi-(en Li)plomatie

Zowel president Xi Jinping als premier Li Qiang hebben dus belangrijke toespraken gehouden en toezeggingen gedaan betreffende het internationale engagement van China in de nabije toekomst. ‘De komende vijf jaar zal de Chinese import van goederen en diensten naar verwachting in cumulatieve termen 17 biljoen dollar bedragen’, zei Li. Het land zal volgens de premier van China ‘de import actief uitbreiden, de gecoördineerde ontwikkeling van de handel in goederen en diensten bevorderen, negatieve lijsten voor grensoverschrijdende dienstenhandel implementeren, zijn mondiale handelsbetrekkingen moderniseren en de digitale handel stimuleren’.

CIIE
Premier Albanese van Australië spreekt tijdens de opening van de CIIE (foto Xinhua/Jin Liwang) disclaimer

Tekens van hoop

China demonstreert tijdens deze CIIE dat het gasten van over de hele wereld met open armen wil ontvangen en dat het andere landen niet afwijst of wil domineren omwille van hun andere systeem. Daarom wordt de deelname van Amerikaanse bedrijven, ondanks de koude oorlog die hun regering tegen China voert, erg gewaardeerd. De Australische premier Albanese combineert zijn opmerkelijke reis naar China met een bezoek aan de CIIE. Dat ziet China als een teken van de hernieuwde toenadering met een land dat nochtans deelneemt aan het bedreigende AUKUS-pact, een toenadering die wordt bevorderd door de wederzijdse economische en handelsbelangen te laten primeren.

Bronnen: Xinhua, Global Times, ciie.org (officiële website van het evenement)

Print Friendly, PDF & Email