OogGetuige*: ‘de mond scherp als een mes, het hart zacht als tofu’

Gordon neemt ons mee naar de markt bij hem in de buurt. Je kunt er verse tofu kopen.

tofu
tofu
de verkoper van verse tofu op het marktje vanmorgen had weer een gevarieerd aanbod (foto’s GD)

豆腐 (dòufu), 𝘁𝗼𝗳𝘂 of 𝘀𝗼𝘆𝗯𝗲𝗮𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗱 wordt bereid door sojamelk te laten coaguleren en de wrongel tot stevige witte blokken met de gewenste zachtheid te persen; van zijdezacht tot superstevig. Naast de verschillende verse tofu-texturen, zijn er tal van lokale bereidingen, variërend van gezouten, gerookte, gedroogde geconserveerde of gefermenteerde tofu in verschillende delen van China. Tofu-vellen (豆腐皮) van het afromen van de sojamelk zijn er ook in vele varianten. Gekookt in hotpot of krokant gefrituurd in ochtendpannekoeken.

Tofu is afkomstig uit China en wordt al meer dan 2000 jaar geconsumeerd. Het dateert uit de Han-dynastie. Tofu heeft zich sinds de oudheid verspreid in de keukens van Oost- en Zuidoost-Azië, ook met eigen variaties. Tofu is rijk aan eiwitten en bevat weinig calorieën.

Tofu komt ook terug in de Chinese taal en cultuur. Twee bekende uitspraken zijn 刀子嘴,豆腐心 ‘de mond scherp als een mes, het hart zacht als tofu of een meer pittige 吃豆腐 ‘tofu eten’ wat lijkt op flirten of ‘plagen met seksuele toespelingen’. Meestal wordt het tegenwoordig voor de grap gekscherend gebruikt: ‘eet je tofu?’ hoewel het ook in een meer negatieve connotatie kan voorkomen. Er wordt gezegd dat dit gezegde oorspronkelijk afkomstig is van vrouwen die tofu verkopen en flirten met mannelijke klanten. Dus hun vrouwen zouden zeggen ‘ga je weer tofu eten’ als ze naar de markt gaan 😊. Maar de ware reputatie van Tofu komt terug in de verschillende Chinese keukens als een uniek, kenmerkend ingrediënt.

𝗦𝘁𝗶𝗻𝗸𝘆 𝘁𝗼𝗳𝘂 (gefermenteerde tofu) is een zeer opvallende variëteit. Ofwel lust je het heel erg ofwel moet je er totaal niet van hebben. Stinkende tofu van Changsha (hoofdstad van de provincie Hunan) is bekend in heel China, maar er zijn overal veel lokale variëteiten. Jaren geleden proefde ik mijn favoriete stinkende tofu in het zuiden van de provincie Anhui. Die had opmerkelijk veel weg van een jonge editie van de stinkkaas uit mijn geboortestad, ‘rommedoe’  uit Maastricht, in België bekend als hervekaas 😄. (en in de VS ook wel bekend als Limburger cheese.

tofu

小葱拌豆腐,一清二白 tofu met sjalotten (‘een helder, twee keer wit’) figuurlijk: duidelijk te onderscheiden



*OogGetuigen Zijn berichten uit het dagelijkse leven in China die Gordon Dumoulin op zijn blog 5iZ post. Elke week mag ChinaSquare er een (of meer) overnemen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *