OogGetuige: Jianzi, eeuwenoude Chinese sport, bekend in Azië

毽子 Jianzi wordt in het Engels shuttlecock of featherball genoemd (in het Nederlands spreken we soms van voetbadminton ).

Het hedendaagse Jianzi is afgeleid van het historische 蹴鞠 Cuju, een spel dat vooral in militaire kringen werd gespeeld als oefening tijdens de Han-dynastie (202 voor onze tijdrekening. – 9 van onze tijdrekening.). Cuju is het vroegst bekende ‘voetbal’-spel, waarbij een bal door een opening in een net wordt geschopt zonder het gebruik van de handen. In de loop van de tijd werd de ‘bal’ gemaakt door papier om een munt met een gat in het midden te wikkelen en vervolgens te versieren met veren. Door de eeuwen heen werd Jianzi een populaire sport, niet alleen in China, maar ook in Vietnam, de Filippijnen en andere Aziatische landen. In Vietnam heet het da cau en in de Filipijnen sipa.

Jianzi nu

Tegenwoordig bestaat de Jianzi-shuttle uit een of meer veren die op een set kleine plastic of rubberen schijfjes zijn bevestigd en het spel wordt officieel gespeeld op een soort badmintonveld waarbij de shuttle met de voet of met andere delen van het lichaam in de lucht wordt gehouden. Je raakt hem niet aan met de handen en probeert om de shuttle over het net te krijgen. Er zijn verschillende variaties op Jianzi, waaronder freestyle door de shuttle in de lucht te houden met verschillende ‘artistieke’ bewegingen. In parken, dorpen en hutongs staan mensen vaak in een kring en houden de shuttle in de lucht.

Jianzi de wereld in, te beginnen met Azië 😉

Jianzi kwam in 1936 naar Europa, toen een Chinese atleet uit de provincie Jiangsu een demonstratie gaf op de Olympische Zomerspelen van 1936 in Berlijn. De International Shuttlecock Federation (ISF) werd opgericht in 1999 en het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd in Hongarije. China organiseert regelmatig internationale wedstrijden voor Jianzi. Toch is de sport nog steeds zeldzaam in andere regio’s van de wereld. Wie parken, dorpen of hutongs in China, Vietnam, de Filippijnen of andere Aziatische landen heeft bezocht heeft misschien met mensen gezien die Jianzi spelen. Er zijn zelfs speciale Jianzi-schoenen, lichtgewicht schoenen met platte zolen en een lang, dun bovenwerk (om de shuttle te voelen) voor de professionals en de liefhebbers.

Gordon Dumoulin, onze correspondent in Beijing zag op een zomeravond in zijn wijk weer mensen Jianzi spelen. Hij maakte er een videootje van en op zijn blog 5iZ-China postte hij dit: Are you familiar with this ancient Chinese sport ?

zie ook https://www.facebook.com/watch/?v=857301814649829 (video China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *