Over

Redactie Chinasquare

Jonckheere Jan
Nimmegeers Dirk
Willems Frank

eindredactie: Broos Anna

Over ChinaSquare

ChinaSquare brengt sinds 2009 informatie over de uitzonderlijk snelle opkomst van China en een breed scala aan factoren die daarin meespelen. Nieuws, standpunten en achtergronden uit zowel de westerse als de Chinese media komen aan bod.

ChinaSquare is een niet-commerciële niet gesponsorde website die volledig in handen is van vrijwilligers die elkaar gevonden hebben in duidelijke afgesproken uitgangspunten. Dat geeft ChinaSquare een onafhankelijke status.

Thema’s

De redactie wil samen met de lezers zoeken naar antwoorden op vragen zoals:
Wordt China economisch wereldleider? En wanneer?
Welke politieke rol gaat China in de wereld spelen? Verschilt het echt van de andere supermachten?
Betekent de opkomst van China de neergang van Europa, of biedt ze juist kansen op vooruitgang?
Hoe ontwikkelt China zich op het gebied van energie, duurzaamheid, technologie, techniek, gezondheid, armoedebestrijding, welzijn versus welvaart, democratie, corruptie, buitenlandse handel, economische betrekkingen, nieuwe zijderoutes etc.…?
Hoe kun je de eenmaking van China beoordelen i.v.m. Hongkong, Macao, Taiwan, Xinjiang,Tibet, de Zuid-Chinese Zee enz.?
Wat is het karakter van het socialisme op zijn chinees: communistisch in woorden, kapitalistisch in de praktijk of toch heus socialistisch?

Uitgangspunt

ChinaSquare kijkt met een zakelijke maar niet onverschillige blik naar China. Met respect voor de keuzes die het land heeft gemaakt, voor een republikeins systeem (1911), voor een socialistisch experiment (1949) en voor ingrijpende, veelomvattende hervormingen (na 1978). Zowel positieve als negatieve verschijnselen worden belicht, verhoudingen worden in de context geplaatst.

De website put uit vele en diverse bronnen en gebruikt daarbij ook veel materiaal uit China zelf. Chinese bronnen brengen immers dikwijls nieuwsfeiten en ontwikkelingen die hier nog steeds niet of nauwelijks worden belicht. Ze brengen ook een eigen visie die in de westerse mainstreammedia niet aan bod komt. Wie de lezer informatie wil geven moet zowel westerse als Chinese bronnen raadplegen, want vaak hanteren ze tegengestelde gezichtspunten.

Werkwijze

De redactie stelt haar expertise én de analyses van waarnemers ter beschikking van het publiek.
De website wil niet uitblinken door een grote hoeveelheid artikelen, wel door kwaliteit. Op ChinaSquare vind je vertalingen, samenvattingen en links naar belangwekkende documenten en rapporten over China die wereldwijd verschijnen. Op de website worden interessante boeken besproken.

De redactie van ChinaSquare verwelkomt analyses van deskundige externe publicisten.
ChinaSquare kent drie niveaus: de korte termijn van de ‘brandende actualiteit’, de wat langere van achtergronden, opinies, commentaar en tenslotte de echt lange termijn van de dossiers en de besprekingen van publicaties.

Reactie/debat

Dagelijks komen gemiddeld 200 lezers naar ChinaSquare, op zoek naar nieuws en achtergronden van China. De lezers zijn ,voor meer dan de helft Belgen en verder veel Nederlanders. Een honderdtal bezoekers keert telkens weer terug. Op sommige stukken wordt gereageerd, waarbij deelnemers met elkaar in debat gaan.

Print Friendly, PDF & Email